Novi incident u kompleksu Al-Akse: Izraelska policija udaljila muslimane i uvela Jevreje u dvorište džamije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Grupa od oko 140 jevrejskih doseljenika jutros je u pratnji izraelske vojske ušla u dvorište džamije Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu, a muslimanima je i danas ograničen pristup kompleksu.

Direktor u kompleksu Al-Aksa Omer Kisvani je kazao da su jevrejski doseljenici u pratnji policije jutros na kapiji Al-Magribe ušli u dvorište Al-Akse, a da je muslimanima mlađim od 40 godina do podne bio zabranjen ulazak u džamiju.

Grupa Palestinaca se okupila ispred ulaza Silsile i protestirala zbog ulaska Jevreja u dvorište.

Okupljeni demonstranti su tražili da Izrael okonča kršenja prava muslimana na pristup vjerskim objektima u kompleksu Al-Aksa.

Izraelska policija je poduzela pojačane mjere sigurnosti, a nekoliko demonstranata je privedeno.

Povodom jevrejske nove godine Roš Hašana, izraelske snage sigurnosti su prošle sedmice zabranile muslimanima ulazak u kompleks i džamiju Al-Aksa, a u nekoliko navrata su u čizmama ulazili u džamiju i skrnavili njen enterijer. Grupa Palestinaca okupila se kako bi se protivila takvom potezu i ulasku Jevreja u kompleks, nakon čega je policija intervenirala suzavcima, plastičnom municijom i topovskim udarima, a demonstranti su odgovorili kamenjem i pirotehnikom.

Izraelska policija je u protekla četiri dana privela više od 100 Palestinaca, a tenzije u Jerusalemu i dalje traju.

(Anadolija)

Više vijesti