Novi kredit za BiH, jedno od naših najvećih zaduženja

Za razliku od bh. dužnosnika koji prešućuju taj podatak, MMF je za N1 potvrdio informaciju da su uveliko počeli pregovori sa bh. vlastima o novom kreditu. Riječ je o jednom od najvećih zaduženja, u iznosu od milijardu i po maraka. Time će se znatno uvećanji vanjski dug zemlje, a veliki dio javnosti očekuje da će i taj novac biti potrošen na krpljenje budžetskih rupa i kupovinu socijalnog mira pred naredne izbore.

Nova financijska injekcija iz MMF-a uskoro stiže u BiH. Milijardu 500 miliona maraka – to je iznos kredita o kojem se, kako tvrde u ovoj međunarodnoj financijskoj instituciji, već pregovara.

“Mi smo već počeli pregovore i nadamo se da ćemo ih zaključiti u prvoj polovini decembra. Ako se sve bude odvijalo po planu, Izvršni odbor MMF-a bi moga odobriti program u januaru ili februaru 2021. godine”, kazao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

I dok MMF za N1 tvrdi kako su pregovori uveliko počeli, oni koji pregovaraju u ime poreznih obveznika u BiH, o tome javnost nisu izvjestili, iako su porezni obveznici ti koji će kredit vraćati.

U državnom ministarstvu financija kažu da su prije pregovora sa MMF-om, očekivali sjednicu Fiskalnog vijeća, koje je trebalo donijeti odluku. To se, prema njihovim informacijama, nije dogodilo.

“Da je novac MMF-a pojas za spasavanje političkih elita koji su i doveli u ovo stanje, i da taj novac nije vezan za reforme, nego za popunjavanje budžetskih rupa”, kazao je Saša Magazinović (SDP BiH).

Ipak, MMF u odgovoru našoj redakciji, očekuje neke reformske pomake.

“Uvjete koji se vežu uz ovaj novac još uvijek treba finalizirati. Međutim, mi predviđamo da će se programom tražiti reforme u pogledu preduzeća u državnom vlasništvu, zdravstvenog sektora, finansijskog sektora, javnih nabavki, upravljanja javnim finansijama i digitalizacije”, kazao je Jewell.

No, opozicija i struka, nema povjerenja da će do toga i doći.

“Od šest aranžmana koliko je BiH zaključila sa MMF-om, stalno ista manipulacija. Nekoliko tranši se povuče, i kad dođe do ispunjavanja uslova, onda se zaustavi, pare se potroše. Na taj način će vlast premostiti do izbora. Uzet će nekih 700 miliona EUR, zaduživat se kod komercijalnih banaka, a ništa se učiniti neće”, smatra Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

“Sva ta zaduživanja idu u budžetsku potrošnju, ne ide za saniranje stanja u privredi”, tvrdi Branislav Borenović (PDP).

“Ni MMF ni EU, ni SB niko nema nikakve druge uvjete, osim da se vratimo reformskim procesima”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Milijardu i 500 miliona maraka MMF-a trebalo bi biti operativno iduće godine, uz koje uvjete, vlasti još ne objelodanjuju. Iz Brisela se još čeka i na 250 miliona eura, uvjetovanih reformom pravosuđa, a tome još nema naznaka. Ukupan vanjski dug BiH taman se počeo smanjivati (2014: 8.218.000.000 KM; 2019: 8.138.000.000 KM).

Jedino je u Republici Srpskoj rastao na skoro tri i po milijarde na kraju prošle godine (2014: 2.891.000.000 KM; 2019: 3.419.000.000 KM). Ukupni je pad vanjskog duga zabilježen i u odnosu na GDP. No, s novim trendom zaduženja, brojke bi se mogle preokrenuti.

(Visokoin.com / N1)