Novi protest građana zbog migrantske krize

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Građani Bihaća i danas od 10 sati protestuju zbog migrantske krize koja se ne smiruje u Unsko-sanskom kantonu. Jaka kiša koja pada u Bihaću vjerovatno je razlog slabog odziva građana, a trenutno ih je stotinjak.

Protesti će biti održani u Borićima gdje je odlučeno da budu postavljeni novi kontejneri za migrante.

Nekoliko hiljada Bišćana sinoć je na gradskom trgu tražilo izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprečavanje priliva novih migranata u taj kanton. Nakon protesta, oni su blokirali autobusku stanicu i magistralni put, te poručili da žele da migranti budu smješteni izvan grada i da budu pod kontrolom.

Sinoćnji protesti protekli su bez problema, jer je policija upozorila vozače autobusa da ne idu na stanicu, a migranti su ranije izlazili iz autobusa i stizali okolnim rutama.

Kantonalne vlasti već mjesecima upozoravaju da ne mogu više da kontrolišu dešavanja sa migrantima, jer se njihov broj svakodnevno povećava. Navode da je samo u septembru stiglo 2.764 ilegalnih migranata, a od početka krize 10.113. Migranti žive u nehumanim uslovima u Đačkom domu, a znatno je povećan i broj krivičnih djela u kojima su oni počinioci.

Nadležne institucije, od Savjeta ministara BiH, Ministarstva bezbjednosti, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, FUP-u, UNHCR i IOM BiH, obećale su pomoć u rješavanju ovih nagomilanih problema, ali iz Bihaća odgovaraju da ništa od toga nije realizovano, zbog čega su na granici strpljenja.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je da su specijalne jedinice Federalne uprave policije u pripravnosti i da prate ova dešavanja.

Više vijesti