da block

Novi slučaj u BiH: Trogodišnja djevojčica oboljela od morbila?

da block

U Opštu bolnicu u Doboju u ponedjeljak je primljena trogodišnja djevojčica iz Šamca s kliničkom slikom morbila, potvrdila je Svjetlana Adžić, infektolog ove zdravstvene ustanove.

Prema njenim riječima, u toku je laboratorijska potvrda ove bolesti, javljaju Nezavisne novine.

“Radi se o trogodišnjoj djevojčici iz Šamca, ali je vakcinisana MRP vakcinom, tako da čekamo laboratorijske nalaze”, kazala je Adžićeva i dodala da je zdravstveno stanje djevojčice stabilno.

U Institutu za javno zdravstvo RS rekli su da je uzorak proslijeđen njihovom regionalnom centru u Doboju.

“Kad analize budu gotove blagovremno ćemo obavijestiti javnost”, kazali su iz Instituta.

Dosad je potvrđeno osam slučajeva oboljelih od morbila u Republici Srpskoj, prošle sedmice u Modriči je proglašena epidemija nakon što su oboljele trudnica i njene dvije kćerke od tri i pet godina. Polovinom ovog mjeseca u Istočnom Sarajevu su zabilježena četiri slučaja morbila.

Iz Zavod za javno zdravstvo FBiH kazali su da je od početka godine prijavljeno deset slučajeva oboljelih od morbila.

“Od početka godine na području FBiH zabilježeno je deset slučajeva, a samo jedan je potvrđen u referentoj laboratoriji UKC Sarajevo sredinom februara, četiri osobe oboljele su u Tuzlanskom kantonu, jedna u Kantonu Sarajevo, dvije u Hercegovačko-neretvanskom, jedna u Srednjobosanskom”, kazali su iz Zavoda.

Dodaju da je od morbila obolio i jedan pacijent iz Bosanskopodrinjskom kantonu i jedan u Unskom-sanskom kantonu.

Morbile su virusno, veoma zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.