2.4 C
Visoko
21. Januara 2022.

Novi snijeg je pred nama: Od utorka opet drastična promjena vremena, a prije toga ljetne temperature…

Od vikenda koji je pred nama, u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano i toplije vrijeme. No, promjene vremenskih prilika uslijedit će već sredinom sedmice.

Kako je za N1 rekao Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od ponedjeljka “izlazimo iz minusa”.

“Za dane vikenda u BiH bit će nešto toplije vrijeme u odnosu na prethodne dane koje će usloviti južno strujanje zraka. U subotu će temperature biti negativne ujutro od -3 do 3 stepena, a dnevne od 13 do 18 stepeni. Nedjelja će biti nešto toplija. Jutarnje temperature do 6 stepeni, a maksimalne dnevne do 20 stepeni”, rekao je Zulum.

U ponedjeljak će jutarnje temperature biti od 3 do 8 stepeni Celzijusa, dok će maksimalna dnevna ići do 23 stepena.

“Prema sadašnjim pokazateljima u utorak dolazi do nove promjene. Pored pada temperatura, očekujemo padavine koje bi u pojedinim krajevima naše zemlje mogle biti u vidu snijega. Padavine se očekuju u noći s utorka na srijedu”, rekao je Zulum.

”Zadnju riječ ima snijeg”

Do stabilizacije vremena doći krajem radne sedmice, kao i do porasta temperatura. Ali, neće potrajati. Nakon 4-5 dana slijedi ponovo pogoršanje u vidu kiše koja će trajati nekoliko dana.

Komentirajući tzv. pučku meteorologiju, prema kojoj vremenske prilike prvog i zadnjeg dana ramazana budu iste, kazao je da se dešavalo, ali da nisu analizirali te stvari.

“Prema narodnom predanju ‘dobra zima će usloviti dobri ljeto’ i obratno. Nismo mogli naći neku sličnost u tome. Kada je riječ o predanju ‘snijeg je uvijek stariji od mraza’, na našim prostorima zadnju riječ uvijek ima snijeg”, kazao je Zulum.

Unesite komentar