Novi tretman za osobe alergične na kikiriki na pomolu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Milioni širom svijeta imaju alergiju na kikiriki i orašaste plodove. Nova eksperimentalna istraživanja ukazuju da bi odrasle osobe jednog dana mogle da, uz pomoć injekcije antitijela, zadrže simptome alergije i do šest nedjelja.

Kako piše CNN, samo jedna injekcija antitijela protiv alergije omogućila bi osobama koje imaju alergiju na kikiriki da bezbjedno konzumiraju proteine kikirikija, prema istraživanju objavljenom nedavno u “JCI Insight”.

Alergije na hranu mogu da se razviju u bilo kom trenutku života bez ikakvog jasnog uzroka. Do sada nije postojao način da se spriječi alergijska reakcija, osim izbjegavanja hrane koja ga sadrži.

Tim istraživača sa Univerziteta Stanford regrutovao je 20 osoba sa alergijama na kikiriki kako bi testirali antitijelo nazvano “etokimab”, za koje se mislilo da blokira molekul interleukin-33, koji pokreće imuni odgovor koji može da dovede do alergijske reakcije.

Petnaest učesnika primilo je injekciju antitijela, a petoro je primilo injekciju placeba. Dvije nedjelje kasnije, 11 od 15 učesnika koji su primili antitijelo mogao je da pojede malu količinu proteina kikirikija.

Nijedan član placebo grupe nije mogao da uzima protein bez alergijske reakcije. Da bi izvukli bilo kakve zaključke o tome kako antitijelo deluje na određene osobe, istraživači su rekli da će morati da se ponove rezultati sa više učesnika i odrede idealan vremenski raspored kao i doze liječenja.

Simptomi

Alergijska reakcija na hranu može da izazove grčeve, dijareju, osip i otekline. Osobe koje imaju težak oblik alergije, opasne po život, mogu da se suoče i sa anafilaktičkim šokom, koji izaziva otežano disanje, nagli pad krvnog pritiska, nesvjesticu i vrtoglavicu.

Tretman za djecu alergičnu na kikiriki

Uskoro bi mogao biti dostupan tretman za djecu sa alergijom na kikiriki. U septembru je od strane Savjetodavnog odbora za alergene odobrena oralna imunoterapija osmišljena da smanji količinu alergijskih reakcija i njihovu težinu. Konačna odluka očekuje se 2020. godine.

Lijek izlaže djecu kontrolisanim dozama proteina kikirikija dok njihova tijela ne dostignu nivo održavanja koji smanjuje njihovu osjetljivost. Lijek je u obliku praha i može da se miješa sa hranom, ili sa jogurtom i konzumira jednom dnevno.TOP VIJESTI

Više vijesti