Novi veliki protest zakazan tačno u podne tokom Vučićevog obraćanja medijima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Veliki broj građana ranije sinoć ušao je u zgradu RTS tvrdeći da su ih čuvari pustili unutra, a potom je jedan od lidera opozicije Boško Obradović razgovarao sa novinarima i urednicima koji su se zatekli u zgradi, tražeći da se protestima da prostor na javnom servisu.

Građani koji su sinoć tokom protesta protiv vlasti pod nazivom “Jedan od pet miliona” u Beogradu ušli u zgradu Radio-televizije Srbije, a potom stajali ispred zgrade, razišli su se pred pono’ pozvavši da se u nedjelju dođe ispred Predsjedništva Srbije, tokom konferencije predsjednika Aleksandra Vučića, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj građana ranije sinoć ušao je u zgradu RTS tvrdeći da su ih čuvari pustili unutra, a potom je jedan od lidera opozicije Boško Obradović razgovarao sa novinarima i urednicima koji su se zatekli u zgradi, tražeći da se protestima da prostor na javnom servisu.

Građani su došli do četvrtog sprata zgrade RTS, gdje je osim Obradovića došao i još jedan lider opozicije Dragan Đilas, kao i organizatori protesta. Oni su najavili da neće otići iz javnog servisa dok im se ne ispune zahtjevi i direktor RTS Dragan Bujošević ne bude smijenjen.

Pripadnici Žandarmerije su oko 21.30 časova ušli u zgradu, izbacili demonstrante, a pošto su neki sjedili, žandarmerija ih je vukla po podu i tako istjerala napolje.

Jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović rekla je da je policija ispred zgrade Radio-televizije Srbije napala jednog od organizatora protesta Srđana Markovića, koji je medijima pokazao crvene tragove po tijelu. Ona je rekla i da su policajci tukli ljude dok su ih izvodili iz zgrade RTS.

Potom su građani ostali ispred zgrade RTS, neki od njih su sjedili, a pripadnici žandarmerije su napravili kordon oko zgrade.

Okupljenima se obratio predsjednik Dveri Boško Obradović, pozvavši sve građane da u nedjelju u pet minuta do 12 časova budu ispred zgrade Predsjedništva Srbije kako bi došli na konferenciju za novinare predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zakazanu za podne.

On je rekao i da više nije cilj ostavka direktora RTS Dragana Bujoševića, koji je “novinarski mrtav”, već Vučićeva ostavka.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović reagovao je na sino'nje događaje, izjavivši da je policija oslobodila Radio-televiziju Srbije i da je priveden jedan demonstrant koji je fizički napao pripadnika žandarmerije, dodavši da će u narednim danima biti podnijete prijave protiv onih koji su vršili nasilje.

Prethodno je bilo najavljeno da će protestna šetnja ići od platoa kod Filozofskog fakulteta, te da će na dva sata blokirati RTS. Građani su došli do RTS, prethodno im se obratio dramaturg Siniša Kovačević, a onda su čitali “Dnevnik slobodne Srbije” kada je i rečeno da je dio građana uspio da uđe u zgradu RTS iz Aberdareve ulice.

SzS: U nedjelju u 5 do 12 skupljamo se kod Predsjedništva

Savez za Srbiju pozvao je građane da se danas, u nedjelju, okupe u 5 do 12 ispred zgrade Predsjedništva.

“Nakon što su se RTS i vlast ponovo oglušili o opravdane zahtjeve protesta 1 od 5 miliona, nakon što je ministar policije poslao policiju na goloruk narod i nakon što su ponovo jesomučno lagali na Pinku i RTS-u o dešavanjima na večerašnjem protestu, pozivamo sve građane da se okupimo zajedno kod Predsjedništva u 5 do 12”, navodi se u pozivu Saveza za Srbiju.

Okupljamo se na konferenciju za medije (predsjednika Srbije) Aleksandra Vušića, kaže se još u pozivu i dodaje “da podnese ostavku najveći lažov u istoriji Srbije”.

Više vijesti