Novim mjerama gube samo nepošteni poslodavci koji su štedjeli na radnicima

Nismo ukinuli topli obrok, mi smo ga oporezovali, a to je bitna razlika, kaže u intervjuu za “Nezavisne” Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

“Bilo bi dobro da i parlamentarci i sindikalci pogledaju malo pažljivije kako je sistem plaćanja radnika uređen u Evropi pa i u regiji”, poručuje Novalić i dodaje: Vidjeli bi da se još samo u BiH održava u životu sistema dodataka poput toplog obroka, regresa, jubilarnih nagrada itd. Ovo je sve nasljeđe socijalizma. U Evropi radnik dobija platu i to je to.

– Kao drugo, mi nismo ukinuli topli obrok – mi smo ga oporezovali, a to je velika razlika. Istovremeno, smanjujemo stopu doprinosa sa 41,5 na 33,5 posto da mjera ima fiskalno neutralni karakter. Dakle, niko nije zakinut, a ima i nekoliko pogodnosti i za poslodavce i za radnike. Prije svega, želimo izbjeći učestalu praksu da se radnicima dio plate isplaćuje kroz, na primjer, nerealno veliki topli obrok, a s ciljem da se izbjegne plaćanje poreza. Ovo možda radnicima na kratke staze nije značilo ništa, no dugoročno je i te kako bitno da sva primanja budu uredno evidentirana, jer su ona, između ostalog, osnova budućih penzija. Zatim, prema dostupnim podacima, više od 100.000 radnika, koji primaju najniže plate, nije imalo topli obrok. Dakle, ta mjera na njih neće uticati nikako. Mislim da je bitno istaći da topli obrok nemaju uglavnom zaposlenici realnog sektora, tako da će ta mjera njihovim poslodavcima donijeti veliko olakšanje. Ko će izgubiti? Oni koji su radili u “sivoj zoni”, nepošteni poslodavci koji su štedjeli na radnicima i izbjegavali plaćanje obaveza državi, rekao je Novalić.