Novinarki Fokusa Semiri Degirmendžić uručeno priznanje “Novinar godine”

Povodom 3. maja Međunarodnog dana slobode medija, Društvo novinara BiH danas je organiziralo tradicionalnu manifestaciju izbor “Novinara godine”.

Nagrada “Novinar godine” dodijeljena je Semiri Degirmendžić, novinarki portala Fokus.ba zbog otkrivanja afere “Respiratori” gdje je došlo i do sudskog procesa. Na dodjeli nagrada istaknuto je da je malo primjera u praksi gdje je novinarska istraživačka priča dovela do sudskog procesa.

– Nije ovo samo priznanje i čast za mene nego i velika podrška i vjetar u leđa i znak da mediji u BiH nisu sami, da imaju krovnu organizaciju koja brine i njima i prati njihov rad. U protekloj godini bilo je mnogo prijetnji, Društvo novinara je uvijek bilo uz mene i druge kolege. Zahvaljujem se i mojoj redakciji portala Fokus.ba bez čije podrške ne bi mogla istraživati brojne teme – kazala je Degirmendžić.

Nagrada u kategoriji „TV novinarstvo“ pripala je Amarildu Gutiću, novinara online magazina Žurnal koji je producirao niz dokumentarnih filmova u okviru serijala „Afera“ o kriminalu i korupciji u institucijama (filmovi „Sebija“ i „Reumal“).

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Halidu Rifatbegoviću. Dobitnik nagrade u kategoriji „radionovinarstvo“ je hrvatski radio Bobovac iz Vareša. U kategoriji „printani mediji“ nagrada je dodijeljena portalu Buka.

Posebno priznanje za izvještavanje o marginaliziranim grupama otišlo je RTV FBiH – informativnom tehničkom centru Bihać. Novinari ovog medija su obradili niz tema o migrantskoj krizi u Krajini.

Posebno priznanje za sportski angažman u sportskom novinarstvu dodijeljeno je Ibrahimu Kozliću, dugogodišnjem novinaru i uredniku na RTV TK.

Postuhumno priznanje dodijeljeno je Mladenu Bošnjaku, koji je nedavno preminuo. Bošnjak je bio predsjednik Udruženja novinara.

Također jednu od zahvalnica i to za podršku slobodnom novinarstvu dodijeljena je Misiji OSCE-a u BiH.

Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Dušan Musa kazao je na manifestaciji da novinarska profesija u aktuelnom trenutku koronavirusa dijeli sudbinu drugih djelatnosti koje su manje-više pogođene kao i samo novinarstvo te podsjetio da su primanja novinara u BiH i bez pandemije bila skromna – od 600 do 1.000 KM te da je oko 1.000 novinara i komunikologa nezaposleno.

Prema njegovim riječima, situacija u medijima nije nimalo sjajna, a jedna od posljedica pandemije je i da se informacije centraliziraju.

Vezani članci

Čerkez: Nikad bolje vijesti, mogu reći da ćemo ići na popuštanje mjera

Visokoin.com

LOST IN TRANSLATION Novi Zakon o javnim nabavka i zbog lošeg prevoda sa engleskog jezika

Visokoin.com

Obustavljen saobraćaj na dionici Žepče – Maglaj zbog nesreće

VISOKOIN.COM

Šesnaestogodišnjak poginuo od strujnog udara

VISOKOIN.COM

Ubio ženu pa izvršio samoubistvo, poznati identiteti nastradalih: Iza njih je ostalo osmero djece, a motiv je…

VISOKOIN.COM

BiH prijeti bruka u Dubaiju, prazan paviljon na sajmu i milionska tužba

VISOKOIN.COM