Novo ročište u slučaju studenta Selmira Mašetovića početkom septembra

Slučaj Selmira Mašetovića, studetna iz Gradačca, kojeg su turske sigurnosne agencije krajem maja uhapsile zbog sumnje da je pripadnik pokreta Fetulaha Gulena, više nije u fokusu bh. javnosti.

Ovaj student bio je zatvoren više od deset dana u pritvorskoj jedinici Usak u Turskoj, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Selmir je i dalje u Turskoj, jer do okončanja procesa ima mjeru zabrane napuštanja ove države.

Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović potvrdio je za Vijesti.ba da se u ovom slučaju očekuju još neke provjere, te okončanje avgustovske pauze u radu nadležnog suda.

Kako nam je kazao, novo ročište očekuje se početkom septembra.

Istih očekivanja je i Husein Mašetović, Selmirov otac. U razgovoru za naš portal kaže kako se nada da će na tom ročištu Selmir biti oslobođen krivice i da će se vratiti u BiH.

U svakodnevnom je kontaktu sa sinom, koji do okončanja procesa ne smije napuštati Tursku. Troškove Selmirove odbrane, podsjeća, platio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

“Troškove smještaja i hrane snosi porodica. Imali smo neku pomoć i od ambasadora, te od načelnika opštine. Da nije bilo te pomoći, ne znam kako bih. Sa viših nivao vlasti niko me nije kontaktirao”, navodi Mašetović.