da block

Novorođenčad žrtve beskrajnog političkog prepucavanja u BiH

da block

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razočaran je činjenicom da Parlamentarna skupština BiH nije našla rješenje za pitanje jedinstvenog matičnog broja i smatra da to poslanici bez odgađanja moraju učiniti i tako pokazati da su im građani na prvom mjestu.

Inzko podsjeća da je Ustavni sud BiH prvi put donio odluku o ovom pitanju 2011. godine, a da Parlamentarna skupština BiH još ne može da nađe način da ispuni ovaj pravni vakuum.

“Parlament ne može dalje zanemarivati potrebe građana. Ovaj put, žrtve beskrajnog političkog prepucavanja, čega smo svi svjedoci, su najmlađi građani ove zemlje, novorođenčad koja ne mogu dobiti matični broj. Očito da ovde nešto nije u redu, a Parlamentarna skupština BiH treba to da ispravi”, rekao je Inzko.

On je pojasnio da, bez obzira na dva neuspjela pokušaja, parlament BiH i dalje ima odgovornost da usvoji amandman na postojeći zakon kojim će ponovo pokrenuti postojeći sistem, saopšteno je iz OHR-a.

“Ovaj sistem je godinama dobro funkcionisao i na isti način služi svim građanima. Parlamentarna skupština BiH to mora prepoznati”, naglasio je visoki predstavnik.

On smatra da uloga parlamenta nije okončana ovim neuspjehom.

Nacrt amandmana na Zakon o jedinstvenom matičnom broju odbijen je na sjednici Predstavničkog doma BiH u utorak, 26. marta. Ovo je drugi prijedlog koji je odbijen u posljednje dvije sedmice, a koji je bio izrađen s ciljem provođenja odluke Ustavnog suda BiH da bi se obezbijedilo da novoređenčad mogu ispuniti osnovno pravo, odnosno, dobiti jednistveni matični broj.

(SRNA)