da block

Nožem iskasapio trudnu bivšu djevojku: Davidu Komšiću 30 godina zatvora

da block

David Komšić (20) iz Kiseljaka nepravomoćno je na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na 30 godina zatvora jer je u februaru prošle godine brutalno ubio bivšu djevojku, koja je bila u drugom stanju, Kristinu Krupljan (18) sa 88 uboda nožem.

Presudu je slušao pognute glave. Njegov otac je prvo zapljeskao i vikao: “Ovo je sramota! Sudite dijete jer je iz Bosne!”, a onda su ga izveli iz sudnice.

Sutkinja Sanja Mazalin u pojašnjenju presude kazala je kako je riječ o teškom ubistvu izvedenom na posebno okrutan način. Istaknula je kako nema dvojbe da je David Komšić kobne večeri sjeo u Kristinin auto ispred njenog doma i nanio joj 88 ozljeda – uboda metalnim nožem dužine 20 cm, čija je oštrica izosila 8 ili 9 centimetara.

– Sigurno je da je sve ozljede zadobila dok je sjedila na vozačkom mjestu. Ozljede je imala na gotovo na svim dijelovima tijela – 43 u vrat, 6 u glavu, 9 u trup, a u udove čak 30. Ozljede su bile teške, a preminula je zbog uboda u vrat i prsni koš – kazala je sutkinja.

Dodala je kako su vještaci ocijenili da je jako patila jer je bila svjesna.

– Mlada djevojka bila je svjesna i suočena s boli vlastitim ozljeđivanjem i izvjesnim smrtnim ishodom. Riječ je o teškom ubistvu počinjenom na izrazito okrutan način – rekla je pojasnivši da Kristina nije toliko patila bilo bi to obično ubistvo.

Sutkinja Mazalin navela je da nema dokaza da je David Komšić planirao osvetiti se i ne može se zaključiti da je to učinio iz bezobzirne osvete. Za to Državno tužilaštvo nije iznijelo dokaze osim tvrdnji iz završnih riječi.

Ocjena je sudskog vijeća da se radi o situacijskom ubistvu.

– Uprkos brutalnosti, a sigurno je jedno od najbrutalnijih ubistava u Hrvatskoj, nema elemenata bezobzirne osvete. Tih dana David je izmjenjivao s Kristinom poruke pune emotivnih i toplih riječi. Ostalo je nepoznato šta je bio okidač za ubistvo zbog nedostatka iskaza iz njegove odbrane. Nije bio neuračunljiv niti je bio doveden u stanje patnje što je tvrdila odbrana – navodi se u obrazloženju presude, piše Dnevnik.hr.

Vještačenje je pokazalo da je njegova sposobnost shvatanja radnji, iako narušena, bila očuvana, te je znao šta radi i mogao je vladati svojim postupcima. Psihološko vještačenje pokazalo je kako su kod Davida Komšića prisutna narcistička obilježja, egocentričnost, potreba za dominacijom, prenaglašena vlastita važnost, potreba da ga se stalno hvali.