NSRZB: Uvesti naknadu od 100 KM za svakog glasača na izborim

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svakom građanu BiH mora biti obavezan da glasa uz naknadu od 100 KM, smatra Narodna stranka Radom za boljitak koja je danas uputila prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Narodna stranka Radom za boljitak (NSRZB) smatra da je novčana stimulacija najbolji način za povećanje demokratičnosti.

U svom Prijedlogu, koji su uputili Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, naveli su da u članku 1.4 u stavku (1), iza riječi: „ima pravo“ dodaju se riječ: „i obvezu“, a iza riječi: „glasa i“ dodaje se riječ: „pravo“.

U istome članku dodaje se stavak (3), koji glasi: „(3) Svaki državljanin Bosne i Hercegovine koji ima biračko pravo i koji izvrši svoju obvezu glasovanja na općinskim izborima 2016. i na svim slijedećim izborima u Bosni i Hercegovini ima pravo na naknadu troškova u visini od 100 KM“.

NSRZB je u svom obrazloženju navela da BiH “ima mladu demokratiju” što za posljedicu ima mali odziv birača na izborima. Ta činjenica dovodi do toga da su mnogi općinski načelnici izabrani s 15–20 posto birača od ukupnoga biračkoga tijela u tim općinama, ističu iz stranke.

NSRZB dodaje da se članovi predsjedništva BiH izabiru sa ispod 10 posto birača od ukupnog biračkog tijela u BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.