O njima ima ko da brine: Sutra skupština Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na dnevnom redu skupštine bit će imenovana radna tijela skupštine, podneseni izvještaji, obavljeno predstavljanje uzgojnog programa i razmatrana tekuća pitanja bitna za uzgoj bosanskog brdskog konja.

Ovo je ujedno susret i druženje uzgajivača bosanskog brdskog konja, jer na skupštinu dolaze uzgajivači i ljubitelji ove pasmine iz nekoliko evropskih zemalja, Njemačke, Slovenije, Švicarske, Hrvatske i Srbije te domaći uzgajivači, saopćeno je iz Društva za spas bosanskog brdskog konja.

Koliko je ova ugrožena pasmina konja više priznata van Bosne i Hercegovine, govori podatak da je od 45 članova ovog međunarodnog udruženja, samo deset članova iz BiH.

Iz Njemačke dolazi predsjednik njemačkog društva prijatelja uzgajivača bosanskog brdskog konja prof. Fritz Heinbuch, koje je osnovano još davne 1986. godine. Članovi Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja iz Njemačke, Švicarske, Slovenije i Hrvatske dolaze autobusom uz turistički obilazak Bosne i Hercegovine. Oni će posjetiti Mostar, Sarajevo, Visoko i Borike kod Rogatice. Iz Srbije dolazi pet uzgajivača koji imaju 22 grla čistokrvnih bosanskih brdskih konja.

Skupština i druženje bit će održani u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići kod Olova, gdje je u sklopu Centra nedavno osnovana ergela “Bostat” za uzgoj bosanskog brdskog konja. Ergela ima jednog pastuha linije Miško, jednog mladog pastuha iz vlastitog uzgoja linije Đulbeg, pet kobila iz boričkog uzgoja i nekoliko grla iz narodnog uzgoja koja su u tipu bosanskog brdskog konja.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.