O slučaju Mehmedović još bez saglasnosti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Istražna parlamentarna komisija još nije završila posao i utrdila da li je bilo zakonito privođenje i zadržavanje Šemsudina Mehmedovića, poslanika SDA, jer među njenim članovima nema saglasnosti o zaključcima. Mirsad Mešić (SDP), predsjedavajući Komisije, bio je najavio da će zaključci biti usvojeni najkasnije u utorak, 8. oktobra, no umjesto toga prerađen je izvještaj o do sada održanim sjednicama.

“Imamo različita mišljenja o ulozi SIPA, koja je privela Mehmedovića, i o ulozi Tužiteljstva BiH, koje ga je istog dana pustilo na slobodu. Zbog navijačkog ponašanja članova Povjerenstva još nemamo konačno izvješće za Zastupnički dom”, rekao je Zvonko Jurišić (HSP), zamjenik predsjedavajućeg Istražne komisije, dok je Mešić juče bio na putu.

Jurišić kaže da je iz dobijenih izvještaja i obavljenih saslušanja “jasno da je SIPA Mehmedovića privela sukladno Zakonu o kaznenom postupku BiH, koji im omogućava da i bez naloga Tužiteljstva privedu osumnjičenog”.

“Budući da izjašnjenje Tužiteljstva nismo dobili, uloga ova institucije za nas je ostala nerasvijetljena”, naglasio je Jurišić.

Niko Lozančić (HDZ BiH), član Komisije, kaže da je njemu sasvim jasno ko je postupao zakonito i da očekuje da će to biti i jedan od zaključaka. On logičnim smatra različita politička viđenja cijelog slučaja u samoj komisiji jer nju čine poslanici koji “ne mogu zamijeniti nikakav istražni organ”.

Zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Tešnju Mehmedovića su pripadnici SIPA uhapsili 19. jula, ali ga je Tužilaštvo BiH isti dan pustilo na slobodu.

(VisokoIN/Nezavisne)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.