Obama: Čak ni Michelle nije znala za akcija protiv Bin Ladena

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je odluka da se krene u akciju u kojoj je prošle godine ubijen vođa Al-Qaide Osama Bin Ladeni bila samo njegova i da je on preuzeo cio rizik na sebe ako akcija ne uspije. Obama je u intervjuu koji će kasnije danas biti emitovan na televiziji “NBC” rekao da je za akciju, prije nego što je izvedena, znalo samo nekoliko ljudi i da mnogi iz njegovog najbližeg okruženja, uključujući suprugu Michelle, nisu znali šta se sprema, prenosi Tanjug.

“Čak i nagovještaj da se nešto sprema, koji je mogao da dođe do novina, otjerao bi Bin Ladena iz njegovog skrovišta”, ocijenio je predsjednik SAD.

U tom trenutku nismo znali da li ispod kuće postoje podzemni tuneli, koji bi mu omogućili bjekstvo, dodao je Obama.

On je ispričao da je veče pred akciju njegov ratni kabinet iznio različite stavove o napadu i da se nakon toga povukao u Bijelu kuću, gdje je večerao sa porodicom.

“Nema sumnje da nisam predugo spavao te noći. Ostao sam do kasno budan, a rano sam se probudio. Sljedećeg jutra sam rekao svojim podređenima da sam donio odluku da se akcija izvede”, prepričao je Obama posljednje trenutke pred napad.

Američki predsjednik je kazao i da se pomolio pred početak akcije u kojoj je likvidiran Bin Laden.

Na današnji dan prošle godine, predsjednik SAD Obama objavio je svjetskoj javnosti da je najtraženiji terorista na svijetu, vođa Al-Qaide Osama bin Laden, ubijen u Pakistanu.

Likvidirali su ga, u zoru, američki specijalci – “mornaričke foke” – a cijelu akciju uživo je iz Bijele kuće pratio vrh američke administracije, sa Obamom na čelu.

(VisokoIN)