Obama povećao prednost

Zamah koji je američki predsjednik Barack Obama dobio nakon demokratske nacionalne konvencije, u kombinaciji s nekoliko pogrešnih koraka njegova republikanskog protukandidata Mitta Romneyja doveli su do toga da je američka izborna karta u ovom trenutku jako naklonjena demokratskom kandidatu, piše list San Francisco Chronicle.

Obama je nakon konvencije u deset provedenih nacionalnih anketa povećao svoju prednost na 3,1 posto u prosjeku. Ta relativno tijesna prednost na nacionalnom nivou, međutim, izgleda puno veća kada se pogleda elektorska karta po američkim saveznim državama.

Obama tako vodi u čak 11 od 12 država koje se smatraju “izbornim bojištima”. Aktualni predsjednik po anketama u ovom trenutku može računati na 332 elektorska glasa, odnosno 62 više nego što mu je potrebno za reizbor.

Romney ima 206 elektorskih glasova, a vodi u samo dvije države u kojima je Obama pobijedio 2008. godine – Indiani i Sjevernoj Karolini. Po analitičarima, Romney bi za ukupnu pobjedu morao osvojiti osam od ranije spomenutih 12 država “bojišta”.

Trenutno mu je najveći problem Ohio u kojem nikako ne uspjeva sustići Obaminu prednost od nekoliko postotaka, koju aktualni predsjednik ne ispušta već mjesecima. A nijedan republikanski predsjednički kandidat u historiji nije osvojio Bijelu kuću bez pobjede u toj saveznoj državi.

Pored toga, izborni sistem ide na ruku Obami jer ima uvjerljivu prednost u četiri od pet najmnogoljudnijih američkih saveznih država, koje u izbornom kolegiju sudjeluju s najviše glasova.

Analitičari kažu da će Romney teško do pobjede ukoliko ne učini nešto spektakularno u predstojećim debatama.

– Prva debata, 3. oktobra u Denveru, mnogo će nam toga reći. Romney mora napraviti nešto strašno dobro ili Obama nešto strašno pogrešno kako bi se okrenuo trend, kaže profesorica političkih nauka na teksaškom sveučilištu Cindy Rugeley.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar