Obama spreman da krene u rat?

Bijela kuća je saopćila da je američki predsjednik Barack Obama odlučio poslat direktnu vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv vojske Bashara al-Assada.

Prema pisanju američkih medija, Obama je takvu odluku donio nakon što je list “New York Times” objavio vijest da u američkim diplomatskim krugovima cirkuliše dokument koji dokazuje da je Assdov sirijski režim koristio hemijsko oružje u Siriji.

Visoki zvaničnik Bijel kuće Ben Rhodes je izjavio da je Obama odlučio pružiti veću podršku sirijskoj opoziciji.

“Ta podrška se odnosi i na osiguravanje direktne podrške Sirijskom vojnom vijeću, odnosno vojnom krilu opozicije”, kazao je Rhodes, te potvrdio odluku o slanju oružja pobunjenicima i upozorio da će SAD imati mnogo aktivniji stav prema sirijskom pitanju.

Istakao je da je uključivanje pokreta Hezbollah i Irana u rat zahtijevaju mnogo praktičniju politiku SAD-a prema ratu u Siriji.

“Mi smo se spremili za mnoge neočekivane situacije u ratu u Siriji. Donijećemo odluke o narednim akcijama kada bude postojala potreba”, kazao je Rhodes.

Inače, Obama je u aprilu izjavio da u Siriji nijedna strana ne smije koristiti hemijsko oružje u međusobnim sukobima, naglasivši da bi to bilo “prelazak crvene linije”.

Obama se već nekoliko sedmica nalazi pod velikim pritiskom javnosti da SAD uđe u ratu u Siriji dok je bivši američki predsjednik Bill Clinton veliki zagovornik vojne intervencije.

Prema pisanju američkih medija, jedan dio dokaza o korištenju hemijskog oružja u Siriji je prikupila CIA, koja je došla do uzoraka urina dvojice pobunjenika; jednog koji je ubijen i drugog koji je povrijeđen u sukobima sa sirijskom vojskom.

Rezultati analize su, navodno, pokazali da su obojica bili izloženi utjecaju sarina, na osnovu čega je zaključeno da je taj bojni otrov koristila vojska Bashara al-Assada.

Također, prema određenim podacima, postoje dokazi da je do sada u ratu u Siriji od hemijskog oružja stradalo između 100 i 150 osoba.

Nakon saopćenja Bijele kuće, pozitivno su reagovali sirijski pobunjenici koji su izjavili da “povećanje američke pomoći, uključujući direktnu vojnu podršku, treba biti u cilju okončanja nasilja i postizanja političke tranzicije u Siriji”.

Senator John McCain je izjavio da se SAD trebaju mnogo više uključiti u ratu u Siriji.

“Potrebno nam je teško naoružanje. Potrebni su nam tenkovi i rakete zemlja-vazduh u ratu u Siriji”, kazao je McCain.

Velika Britanija je podržala odluku Obame, napominjući kako bezbjednosne službe Velike Britanije i SAD-a razmjenjuju podatke o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

S druge strane, zvaničnici Rusije tvrde da su informacije o tome da je vojska Bashara al-Assada koristila hemijsko oružje protiv pobunjenika namještene i izmišljene.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Detalji zločina u Zagrebu: Djeci dao koktel tableta, ugušio ih te oko njih poredao igračke

VISOKOIN.COM

Požar u bolnici u Doboju, pacijenti gasili vatru

Visokoin.com

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Aplicirano skoro 13.000 vakcina, trenutno 67 aktivnih slučajeva COVID 19 u Visokom

Visokoin.com

Rijeka Paragvaj na historijskom minimumu

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com