da block

Obama: Thatcher jačala odnose SAD-a i Velike Britanije

da block

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je žaljenje zbog smrti bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u ponedjeljak, kazavši da je “Amerika izgubila istinskog prijatelja”.

Obama je podsjetio da je Thatcher jačala odnose SAD-a i Velike Britanije i pomogala im da pobijede u hladnom ratu, javio je Reuters.

Obama je, vidno potresen, izjavio saučešće zbog smrti “Čelične lady” koja je umrla u ponedjeljak nakon moždanog udara.

Tokom svog mandata, Thatcher je bila važna saveznica američkim liderima u 1980-im i razvila je bliske odnose s predsjednicima Ronaldom Reaganom i Georgom H.W. Bushom.

– Smrću baronese Margaret Thatcher, svijet je izgubio jednog od najvećeg šampiona slobode, a Amerika je izgubila istinskog prijatelja – rekao je Obama.

Obama je rekao da je Thatcher, čiji je otac bio trgovac, uspjela postati prva žena premijer u Velikoj Britaniji i da je ona “primjer da za naše kćerke ne postoji stakleni svod koji se ne može razbiti”.

Thatcher je blisko sarađivala s Reagonom u izgradnji odbrane protiv Sovjetskog Saveza, politike koja se smatra ključnom u razbijanju sovjetskog bloka i okončanja hladnog rata.

(VisokoIN/Fena)