Obama želi kamere na tijelima policajaca

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Barack Obama je zatražio od Kongresa SAD da odobri 263 miliona dolara za nabavku 50.000 kamera koje bi policajci nosili na tijelu.

Cilj je da se pomoću kamera dobiju dodatne informacije o akcijama policajaca. Ovim novcem bi se finansirala nabavka kamera u naredne tri godine.

Obama je ovaj zahtjev uputio Kongresu u jeku protesta u Fergusonu, pokrenutih nakon odluke vlasti da ne podižu optužnicu protiv bijelog policajca Darrena Wilsona, koji je ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna.

Obama je također najavio i formiranje specijalnog tima koji bi se bavio unapređenjem savremene policijske službe kako bi se povratilo poverenje u policiju.

Na čelu ovog tima će biti filadelfijski policijski komesar Charles Ramsey i profesorka Univerziteta George Mason i bivša pomoćnica generalnog tužioca SAD.

Američki državni tužilac Eric Holder je najavio da će uskoro objaviti nove smjernice protiv profiliranja građana na osnovu rase od policijskih snaga u SAD, što je potez koji su već dugo tražili borci za ljudska prava.

Holder je svoj plan najavio u baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti, u kojoj je propovjedi držao čuveni borac za ljudska prava iz šezdesetih godina, dr. Martin Luter King.

Holder je naveo da će tokom narednih dana objaviti nove smernice, koje će biti dio reakcije predsjednika SAD Baracka Obame na rasne tenzije između policije i pripadnika rasnih manjina, koje su posebno došle do izražaja poslije ubistva u Fergusonu.

Administracija bivšeg predsjednika Busha je 2003. stavila van zakona rasno profiliranje, ali se to odnosilo samo na slučajeve povezane s nacionalnom sigurnošću i, iako je onemogućilo policajce da diskriminiraju građane na osnovu rase, nije im izričito zabranilo diskriminaciju na osnovu faktora kao što su nacionalno porijeklo, vjera ili seksualna orijentacija.

Borci za ljudska prava su dugo pozivali vladu u Washingtonu da proširi smjernice o zabrani profiliranja na osnovu rase i drugih faktora.

Nove smjernice se neće odnositi na lokalne policijske snage, kao što je policijska stanica u Fergusonu, gdje je Wilson radio kad se odigrala pucnjava, ali Holder i organizacije za ljudska prava navode da će smjernice na nivou saveznih vlasti biti primer kako treba da postupaju lokalne policije.

Američki državni tužilac je dobio aplauz od prisutnih u crkvi u Atlanti kad je rekao da će Ministarstvo pravde nastaviti s istragom rada policije u Fergusonu i istragom policajca Wilsona.

Holder je takođe kritikovao nasilne proteste i pljačkanje prodavnica, do čega je došlo nakon odluke porote da optužnica protiv Wilsona ne treba da bude podignuta.

Njegov govor su na kratko prekinuli demonstranti koji su držali plakate sa sloganom “Nema pravde, nema mira” i “Holderu, radi svoj posao”.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.