Obilježavanje Dana šehida

Drugi dan Ramazanskog bajrama u BiH se obilježava kao Dan šehida. Obzirom da je 20. godišnjica od početka agresije na BiH, Upravni odbor Organizacije obilježavanja ovog dana na području općine Visoko, donio je odluku da proširi aktivnost obilježavanja Dana šehida, u saradnji sa Općinom Visoko, Medžlisom IZ Visoko i Medžlisom IZ Gračanica.

Prema protokolu obilježavanja Dana šehida u Visokom, jutros 07:30 predstavnici Općine, Kantona, Medžlisa IZ Visoko i Gračanica, mnogobrojni građani, članovi sportskih klubova, te članovi boračkih udruženja okupili su se ispred sjedišta Organizacije porodica šehida i poginulih boraca “Visoko ‘92” Visoko, te u 08:15 upriličili zajedničku šetnju sa Sebilja, ulicama Čaršijska i Alije Izetbegović do ulice Branilaca I Spomen obilježja šehida i poginulih boraca. Nosil su 314 ljiljana kao simbol na sjećanje 314 šehida sa područja općine Visoko.

U 09:00 na centralnom Spomen obilježju polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast svim šehidima i poginulim borcima.

“I danas, 20 godina nakon agresije na našu Domovinu, okupljamo se na ovom mjestu. Mjestu, koje je napravljeno da svjedoči o njihovoj žrtvi, a da nama bude poruka i amanet. Oni su živjeli za ovo što mi danas imamo. Za slobodu, za mir, za dmovinu. Mi moramo biti dostojni njihove žrtve. Nadam se da ćemo smoći snage, zbiti redove i biti hrabri da svojim djelom i moralnom snagom nastavimo koračati putem koji su ucrtali naši šehidi, te da izdržimo svako iskušenje i sačuvamo našu jedinu domovinu, vjeru, narod, kulturu i tradiciju”, u obračanju prisutnima, kazala je Lejla Šahinović, ispred Organizacije porodica šehida i poginulih boraca “Visoko 92” Visoko.

Prisutnima na Centralnom spomen obilježju obratio se i načelnik općine visoko Munib Alibegović: “Danas smo ovdje da iskažemo svoju zahvalnost, da odamo počast njihovoj hrabrosti, da se obavežemo da to nikada nećemo zaboraviti, te da ćemo svojim radom i odnosom prema državi i zajednici vraćati svoj dug prma njima. Ovdje smo da istrajemo u borbi za istinu i pravdu da se odgovorni za počinjene zločine kazne. Ovdje smo da pokažemo mladim generacijama kolika je žrtva podnešena da bismo mogli biti gdje smo danas i koliko moramo raditi za naše sutra da nam se ne bi desilo ono što nam se desilo jučer.”

Nakon polaganja cvijeća, te obraćanja, kao i prethodnih godina predviđen je obilazak mezarja na Gradskom groblju u Visokom, a nakon toga i obilazak šehidskih mezarja. U 13:30 bit će upriličeno otkrivanje Spomen obilježja šehidima i poginulim borcima Mjesne zajednice Topuzovo polje (kod džamije u Srhinju).

U 18:30 u Zavičajnom muzeju Visoko bit će upriličeno otvaranje izložbe fotografija šehida i poginulih boraca općine Visoko, a u 19:00 sati u Gradskom kinu počet će Akademija, na kojoj će biti upriličena dodjela nagrada učesnicima konkursa za izbor najboljih likovnih i literarnih radova.

(VisokoIN/Radio Q)