da block

Obilježen Dan oslobođenja općine Visoko

da block

U sklopu obilježavanja 7. aprila – Dana oslobođenja općine Visoko, predsjedavajuća Općinskog vijeća Mirela Mateša Bukva, danas je primila u prostorijama općine Visoko delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a Visoko, Društva „Josip Broz Tito” i Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija općine Visoko. Nakon prijema, uslijedilo je polaganja cvijeća na Spomen-kosturnicu borcima NOAR-a i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima. Program obilježavanja završen je posjetom Zavičajnom muzeju Visoko – gdje je upriličena postavka „Srebrenica” i fotografije šehida općine Visoko.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Mirela Mateša Bukva, u ime Općinske načelnice Amre Babić i u svoje ime, prisutnim je uputila čestitke povodom 7. aprila – Dana oslobođenja općine Visoko i naglasila da je: „u ovom danu sabrano herojstvo, nepokolebljivi duh naroda i snaga naših branilaca, na koje smo ponosni, kojih se rado sjećamo i koje nikada ne smijemo zaboraviti.”

SHS, Jugoslavija, Drugi svjetski rat

U novoj državi Srba Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevini Jugoslaviji, struktura stanovništva se nije previše mijenjala, pa tako ni u Drugom Svjetskom Ratu kada je Visoko bilo sastavni dio nacističke Hrvatske. Tokom rata grad nije pretrpjeo veliku štetu, osim 9 bombi koje su saveznici bacili sa ciljem da presjeku vitalne saobraćajnice kako bi usporili povlačenje njemačke vojske. Visoko je oslobođeno 7. aprila 1945 od strane 7, 9 i 17 Krajiške brigade iz Desete divizije. Iz Visočke općine 1205 vojnika je učestovalo u narodno oslobodilačkom ratu, dok ih je 142 poginulo. Poslije rata ustanove i ulice u Visokom su obično dobijale imena po ratnim herojima sa područja Visokog. Danas se 7. april slavi kao dan oslobođenja Visokog kada se svake godine upriličava polaganje cvijeća na Spomen kosturnicu borcima NOAR-a.

7_april_2013_foto

(VisokoIN)