Obilježen početak izgradnje zatvora

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Istočnoj Ilidži, u naselju Naklo, danas je obilježen početak izgradnje zatvora BiH, čiji je kapacitet 300 zatvorenika i 50 pritvorenika.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj rekao je novinarima da je riječ o izuzetno značajnom proojektu za BiH, ukupne vrijednosti gotovo 40 miliona eura.

“Ova zatvorska ustanova BiH moći će da zadovoljava najviše evropske standarde u ovoj oblasti i sigurno će biti najsavremenija u cijelom regionu, a ne samo u BiH”, istakao je Radulj.

On je naglasio da Ministarstvo pravde sve vrijeme izdvaja velika novčana sredstva za smještaj osuđenika i pritvorenika Suda BiH u drugim zavodima u BiH, tako da će, dugoročno gledano, finansijski efekat izgradnje zatvora biti izuzetno značajan.

Istovremeno, ističe on, biće smanjena i prekobrojnost u zatvorima u BiH, ali će biti zaustavljena praksa da lica kojima je presuđena kazna zatvora slobodno šetaju ulicama zbog prebukiranosti zatvorskih kapaciteta.

Prema njegovim riječima, rok za izgradnju zatvora je dvije godine, tako da se može očekivati da ovaj kapitalni projekt u cjelosti bude realizovan do kraja 2016. godine.

On je potvrdio da će u ovaj zatvor biti upućivana lica kojima Sud BiH odredi kaznu zatvora ili pritvor.

Radulj je pojasnio da je do zastoja u izgradnji zatvora došlo zbog niza objektivnih, ali i tehničkih problema koji su pratili njegovu realizaciju, započetu još 2006. godine.

On je naglasio da će od izgradnje zatvora i njegovog kasnije funkcionisanja korit imati i lokalna zajednica, opština Istočna Ilidža i njeni građani, koji ne treba da sumnjaju niti da se brinu za svoju bezbjednost.

Direktor jedinice za izgradnju zatvora Zoran Bašić izrazio je zadovoljstvo početkom pripremnih radova na izgradnji državnog zatvora, nakon što su konačno ispunjeni svi postavljeni uslovi.

On je potvrdio da će ovih dana biti srušen dio zaštitinog zida koji je već izgrađen, ali da je to dio planiranih aktivnosti izvođača radova.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač nije krio zadovoljstvo početkom izgradnje zatvora, ističući da je ova lokalna zajednica od samog početka aktivno bila uključena u ovaj projekt, pogotovo u dijelu obezbjeđivanja infrastruktre i neophodne dokumentacije.

“Istočna Ilidža od ovog prijekta očekuje puno, to je šansa i za nova radna mjesta, ali i za lokalnu privredu. Jednom rječju, mi od ove institucije BiH očekujemo stabilnog poreskog obveznika koji će doprinijeti boljoj slici funkcionisanja privrede na ovoj lokalnoj zajednici”, rekao je Kovač.

On je potvrdio da postoji manja grupa građana koja se protivila izgradnji zatvora, ali je naglasio da su sve odluke u vezi sa realizacijom ovog projekta na Skupštini opštine Istočna Ilidža donesene jednoglasno.

Izgradnja zatvora povjerena je češko-španskom konzorcijumu “OHL ŽS – Brno i OHL Madrid”.

Vrijednost projekta je 39,6 miliona eura, od čega je 6,45 miliona iz budžeta BiH, 11,15 miliona donatorskih sredstava EU i Švedske, 1,7 tehničke pomoći EU, 19,3 kredita Razvojne banke Savjeta Evrope, doj je 1,1 milion dolara donacija Vlade SAD, što je namijenjeno za obuku zatvorskog osoblja.

Vrijednost ugovora o izvođenju radova je 26,5 miliona eura.

Kompleks zatvora prostiraće se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebale biti veličine 12 metara kvadratnih.

Oko 30 posto radova na izgradnji zatvora trebalo bi da izvode domaće firme kao podizvođači.

U ovom zatvoru boraviće samo osuđenici muškarci.

Kako je ranije rečeno u Ministarstvu pravde BiH, značajan dio sredstava biće utrošen na najnovije visokobezbjednosne sisteme, jer će u zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.

Planiran je i poseban blok za agresivne zatvorenike, a po potrebi će se obezbjeđivati sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.