da block

Obilježena 26. godišnjica Dobrovoljačke

da block

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas su bivši pripadnici “Zelenih beretki” i Armije RBiH obilježili 3. maj, dan kada su se 1992. godine odvijali događaji presudni za odbranu Sarajeva i BiH.

Veterani minulog rata i odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine okupljeni oko udruženja “Zelene beretke” položili su vijenac sa cvijećem i proučili Fatihu kraj spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija u Sarajevu, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević poručio je da su “danas, prije svega, tu da odaju dužnu počast svim poginulim braniocima Sarajeva i BiH, svima onima koji su branili BiH”.

“Svi znamo da je na našu domovinu izvršena agresija. Obilježavanje ovih značajnih datuma ima za cilj da se pošalje poruka i želja da se nikada i nikome više ne dogodi rat, agresija, genocid, stradanja građana, ubijanja djece… Mi imamo obavezu da obilježavamo značajne datume iz odbrane BiH”, rekao je Bukvarević.

O važnosti obilježavanja važnih datuma govorio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

“Danas smo ovdje da obilježimo jednu historijsku pobjedu Armije RBiH, Ministarstva unutrašnjih poslova i svih patriotskih snaga”, poručio je Fišo.

Podsjetio je i na događaje od 2. maja – pokušaj zauzimanja Predsjedništva BiH, zarobljavanje prvog predsjednika Predsjedništva Alije Izetbegovića i njegove delegacije, koji su se vraćali sa pregovora iz Lisabona.

Fišo je dodao da patriote 3. maja nisu dozvolile da se uništi grad.

Prema riječima Vahida Alića, predsjednika Udruženja “Zelene beretke” opštine Stari Grad, danas se navršava 26 godina od “ključnih momenata odbrane Sarajeva i BiH”.

“Ne mogu a da se ne osvrnem na 2. maj koji je ključni datum u svemu što nam se dešavalo u proteklom periodu. To je dan početka agonije i stradanja stanovništva Sarajeva i BiH. Tog 2. maja bivša JNA stala je na stranu agresora. Izvršila je žestok napad na ključne ustanove Sarajeva i BiH, na zgradu Predsjedništava s ciljem osvajanja i vršenja državnog udara”, podsjetio je Alić.

Ono što, kako je kazao, i dalje zabrinjava je stanje neprovjerenih informacija, neistina o broju poginulih vojnika bivše JNA.

“Želimo da kažemo da 3. maja je poginulo šest pripadnika JNA, određeni broj je ranjen, ostali su zarobljeni. Da smo željeli učiniti ubistva, mi bismo izvršili ubistva svih vojnika”, dodao je Alić.

I veteran odbrane Sarajeva Dževad Topić podsjetio je na događaje 2. i 3. maja 1992. koji su bili presudni za odbranu Sarajeva i BiH.

“Drugi i treći maj je Dan ‘D’ za BiH i mislim da se tada odigrala odlučujuća bitka za Sarajevo, a s tim i za BiH. Da nije bilo ovih ljudi Sarajevo ni sigurno palo, a s njim i BiH”, pojasnio je Topić.

Kako je kazao, prošlo je 26 godina, i činjenice govore same za sebe. Topić je podsjetio i da je u jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koji je zarobljen od JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila „legitimna vojna meta“.

“Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu – Dobrovoljačka ulica” biće obilježeno danas u Miljevićima u Istočnom Sarajevu. Programom obilježavanja predviđeno je da u 11 časova bude služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima, u 11.30 planirano je polaganje vijenaca na Spomen krstu.