Obilježena 27. godišnjica pogibije komandanta Tufe Buze i njegovih saboraca

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima grada Visoko, danas od 09:00 sati započele su aktivnosti povodom obilježavanja 27. godišnjice od pogibije komandanta Tufe Buze i njegovih saboraca, Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše.

Program obilježavanja nastavljen je obilaskom Spomen obilježja Safeta Subaše – dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i polaganjem cvijeća – u selu Čifluk u Kralupima.

Na mjestu pogibije, Vrela – Krčevine, gospodin Mulo Purišević je podijelio sa prisutnim emotivne trenutke pogibije komandanta Tufe Buza i Amira Bajraktarević ističući pri tome gubitak koji je tog dana Visoko, ali i BiH doživjela. „Tufo Buza je bio čovjek koji je imao viziju tri dana, tri sedmice i tri mjeseca ispred ostalih“, istakao je Purišević u svome govoru i dodao kako istinski ratni heroji nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Program obilježavanja završen je obilaskom mezarja poginulih boraca.

Tufo Buza rođen je 13.5.1950. godine u Malim Trnovcima. Nastanjen je bio u Porječanima sve do svoje pogibije u rejonu Krčevine, kota 679 (iznad Čekrekčija) Visoko, 16.6.1992. godine. Po zanimanju je bio policajac – komandir jedinice za specijalne namjene Državne bezbjednosti SFRJ u Beogradu, a pripadnik SJB Visoko od 10.4.1992. godine. Nakon njegove pogibije, njegova četa dobija naziv ”Tufina četa”. Posthumno je promovisan u čin pukovnika i odlikovan najvišim ratnim priznanjima ”Zlatni ljiljan” i ”Zlatna policijska značka”.

Više vijesti