Obilne snježne padavine krajem januara

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prema statističkim pokazateljima u Bosni i Hercegovini srednja temperatura u decembru bi trebala da bude u granicama višegodišnjeg prosjeka – kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Potvrdio je da bi zima trebala da bude u granicama višegodišnjeg prosjeka te da će vrijeme biti dosta promjenljivo s toplim i hladnim periodima.

‘Ova zima bi trebala da bude nešto malo hladnija u odnosu na prethodne tri-četiri zime’ – dodaje Zulum.

Srednja mjesečna temperatura u Sarajevu iznosi 0,3 stepena Celzijusa. U Mostaru srednja temperatura iznosi 6,2 stepena, u Bihaću 1,7 stepeni, a u Tuzli 0,9 stepeni Celzijusa.

Ukupne količine padavina u decembru bi trebale da budu također u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Prosječna suma padavina u decembru u Sarajevu iznosi 85 litara po metru kvadratnom, u Mostaru 179 litara, u Bihaću 111, u Tuzli 72 litra po metru kvadratnom.

‘Vrijeme će biti dosta promjenljivo s toplim i hladnim periodima. Početkom treće dekade bi trebalo da bude nešto hladniji period u odnosu na višegodišnji prosjek. Prema sadašnjim pokazateljima, nešto toplije vrijeme u odnosu na prosjek očekuje se pred kraj ove godine, odnosno krajem decembra’ – ustvrdio je Zulum.

Najhladniji period s nešto obilnijim snježnim padavinama bi, dodao je Zulum, trebalo da bude krajem januara i početkom februara.

Januar bi u pogledu srednje temperature trebao da bude nešto hladniji u odnosu na višegodišnji prosjek, a također u tom periodu očekuje se i nešto manjih padavina od prosjeka.

Februar bi trebao da bude nešto malo topliji u odnosu na višegodišnji prosjek s nešto više padavina od prosjeka.

(VisokoIN)

Više vijesti