Objavljeno nekoliko imena hrvatskih oficira koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za ratne zločine

Vijest da Tužilaštvo BiH od organa Republike Hrvatske traži postupanje protiv generala i komandanata Hrvatske vojke jučer je obznanjena javnosti.

U toj informaciji nisu navedena imena generala i komandanata HV-a za koje se traži postupanje.

Danas je Index obznanio da se radi o 14 vojnih dužnosnika HV-a koje se povezuje sa sumnjama na počinjenje ratnih zločina tokom vojno – policijske akcije “Bljesak” koja je prethodila “Oluji” i završetku rata u susjednoj zemlji.

Prema istom izvoru, na bosanskohercegovačkom popisu su i ratni zapovjednici Pavao Miljavac (bivši načelnik Glavnog štaba HV-a), Mladen Markač (bivši je komandant specijalnih policijskih snaga MUP-a Republike Hrvatske), Marijan Mareković (ratni komandant jedinice “Tigrovi”), admiral Davor Domazet-Lošo, Luka Džanko (penzionisani general – pukovnik Hrvatske vojske), ali i preminuli Petar Stipetić, bivši načelnik Glavnog štaba OS RH.

Nije jasno za šta ih tačno BiH tereti, osim da se radi o ratnom zločinu protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja, piše Index.

Kako je objavio Dnevnik Nove TV, na popisu Tužilaštva BiH je komandni vrh vojne operacije “Bljesak” Hrvatske vojske, a osim spomenutih hrvatskih oficira na spisku su također i preminui general Imra Agotić, prvi komandant Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, kao i general Ivan Basarac, pomoćnik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Unesite komentar