Objavljeno pismo Slobodana Miloševića napisano tri dana prije smrti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

“Oni koji mi ubacuju lijek sigurno me ne mogu liječiti. I oni od kojih sam branio zemlju u ratu i koji imaju interes da me ušutkaju također. Obraćam vam se u očekivanju da mi pomognete”, napisao je tri dana prije nego što je preminuo.

Srbijanski Kurir danas je ekskluzivno objavio pismo nekadašnjeg predsjednika i haaškog optuženika Slobodana Miloševića u kojem on tvrdi da je Haag uporno odbijao da ga liječi na odgovarajući način. U pismu od 8. marta 2006. koje je uputio tadašnjem šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu, Milošević ga obavještava o „aktivnim, namjernim postupcima uništavanja njegovog zdravlja“.

Sud, tvrdi Milošević, pokušava da ga otruje. Kao dokaz navodi da je analiza krvi od 12. siječnja 2006, čije je rezultate dobio 7. ožujka, pokazala prisutnost izuzetno jakog lijeka koji se koristi u liječenju gube i tuberkuloze, koji on nije koristio, budući da u proteklih pet godina, kako je rekao, nije uzimao nikakve antibiotike.

– ”Oni koji mi ubacuju lijek sigurno me ne mogu liječiti. I oni od kojih sam branio zemlju u ratu i koji imaju interes da me ušutkaju također. Obraćam vam se u očekivanju da mi pomognete”, napisao je tri dana prije nego što je preminuo tražeći također da mu osiguraju odgovarajuće liječenje

Kćerka bivšeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića odobrila da se objave nepoznati detalji o njegovim posljednjim danima u haaškom zatvoru broj E 04.

Kako piše Kurir, u noći između 10. i 11. marta 2006. godine sve kamere u Sheveningenu su bile isključene, što je predstavljalo presedan.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.