Objavljivanje imena poreznih dužnika u BiH?!

Prijedlog izmjene zakona, kojim će se omogućiti objavljivanje imena poreznih dužnika, naći će se na narednoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja će biti održana u narednih petnaestak dana, rekao je za današnji “Dnevni avaz” direktor UIO BiH Miro Džakula.

Ako bude prihvaćen, prijedlog će, kaže, ići na usvajanje u državni parlament.

“Podržavamo transparentnost, odgovornost i javnost u radu i nema nikakvog razloga da ne budu usvojene izmjene zakona, što se tiče mene kao direktora Uprave, a mislim i predsjedatelja Upravnog odbora Nikole Špirića, koji je rekao da i on podržava ovu aktivnost”, istakao je Džakula.

Jučerašnji zvanični podaci Porezne uprave Hrvatske govore da je samo mjesec nakon što je Hrvatska objavila listu najvećih poreznih dužnika, znatan broj kompanija podmirio svoja dugovanja u cijelosti ili djelimično.

Hrvatska je na taj način u ovom kratkom periodu zaradila oko 14 miliona KM.

“To su podaci koje treba pozdraviti i to treba primijeniti i u BiH”, smatra Džakula.

Zaključio je da je ovo aktivnost koja je veoma kvalitetna i misli da je treba dovesti do kraja, to jest do objave svih tih spiskova.

“Moramo napraviti ambijent u kojem će oni koji odgovorno rade svoj posao, a to su naši poduzetnici, imati mogućnost i volju da ulažu u BiH. Prethodna sjednica Upravnog odbora bila je opterećena poravnanjima, to su bili prioriteti koji su završeni i sada idemo s izmjenama zakona”, poručio je direktor UIO BiH.

(VisokoIN/Fena)