da block

Objavljivanjem matičnih brojeva građana Općina Visoko prekršila Zakon

da block

Osjetljivi osobni podaci više od stotinu građana Visokog javno su dostupni na internetskoj stranici Općine Visoko. Bez obzira na činjenicu što to otvara mogućnost krađe identiteta i brojnih zloupotreba.

Jedinstveni matični broj ni u kojem slučaju ne bi trebao biti objavljen na internet stranici. To može dovesti do krađe identiteta. To je kršenje zakona. Matične brojeve građana, uz ime, prezime, ime oca i adresu stanovanja, danas je objavljeno na službenoj internet stranici Općine Visoko.

opcina_krsi_zakon

Iako je Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH ranije je upozorila brojne institucije potpuno neovlašteno prikupljaju osobne podatke građana poput matičnog broja te traže presliku ososbnih dokumenata iako na to nemaju pravo.

Bez stvarnog razloga tako je svima dostupno preko 130 matičnih brojeva osoba koje su ostvarile pravo na neku vrstu naknade iz proračuna a čija imena je na svojim internetskim stranicama objavila Općina Visoko.

Sukladno zakonu o zaštiti podataka, u takvim slučajevima mogu biti izrečene kazne u rasponu od 100 KM za neposrednog izvršitelja dok čak 100 hiljada KM za institucije odgovorne za takve propuste.

(VisokoIN)