Obnavlja se 169 poplavljenih kuća u Doboju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sredstvima švajcarskog “Caritasa” na području Doboja će do kraja godine, kroz četiri faze, biti obnovljeno 169 kuća koje su oštećene tokom majskih poplava.

Rekonstrukcija poplavljenih stambenih objekata ide planiranom dinamikom.

Očekuje se da tokom ove sedmice budu potpisani ugovori iz četvrtog lota za obnovu 43 kuće, tako da će svih 169 stambenih jedinica biti u procesu rekonstrukcije – rekao je predstavnik ove humanitrane organizacije u BiH Fuad Imamović.

U planu je da obnova 39 kuća iz prvog lota bude dovršena do polovine novembra, a do kraja ove godine i preostale kuće.

– Za renoviranje jedne kuće u prosjeku je izdvojeno oko 4.200 KM, a obezbijeđen je i paket do 1.500 KM za njihovo opremanje – naveo je Imamović.

Predsjednik Skupštine grada Doboj Esmin Mahmutović napomenuo je da je riječ o povratničkim kategorijama, socijalno ugroženim porodicama i pripadnicima nacionalnih manjina, sa akcentom na romsku populaciju.

Odabir 169 korisnika izvršen je sa osnovu liste dobojskog Centra za socijalni rad.

Treba reći da je ovo samo jedan o mnogobrojnih projekta rekonstrukcije poplavljenih stambenih jedinica na području grada Doboja koji se finansiraju sredstvima EU fondova za oporavak od poplava, a tu spadaju i rekonstrukcija ukupno 250 kuća kojom rukovodi UNDP BiH, kao i CRS čijim je projektom planirana sanacija 50 kuća.

Na području Doboja je u majskim poplavama oštećeno oko 3.000 stambenih jednica.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.