Obrušen dio ceste kod Zenice usljed obilnih padavina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na području grada Zenica proglašeno je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta nakon izlivanja rijeka koje su nanijele materijalnu štetu putnoj infrastrukturi i ugrozile stambene objekte. Prema najnovijim informacijama, nakon što je došlo do obrušavanja dijela ceste usljed obilnih padavina i porasta vodostaja, putna infrastruktura od Nemile prema Bistričaku u potpunosti je obustavljena.

Kiša i otapanje snijega napravili su brojne probleme na području nemilskog sliva u sklopu kojeg su i mjesta Bistričak, Jastrebac i Vukotići.

Potoci i rijeke izlile su se iz svojih korita zbog čega je usljed plavljenja obustavljeno saobraćanje. Međutim, pod jačinom bujice putevi koji vode ka Bistričaku su potkopani i na određenim mjestima uništeni.

Mještani Bistričaka su ogorčeni kvalitetom puteva i izvođenjem radova na ovom području s obzirom na to da je prva kiša stvorila velike probleme koji podsjećaju na majske poplave iz 2014. godine.

Mjesto je glavnom putnom komunikacijom odsječeno od ostatka svijeta jer je došlo do odrona zemlje zbog čega je blokiran put. Bujica je odnijela put i u potpunosti potkopala drugu traku, dok je poplavljen i podvožnjak na relaciji Nemila – Bistričak.

Uslijed izlijevanja vode iz jednog od kolektora otpadnih voda od jutros je u zeničkom naselju Tetovo poplavljeno nekoliko kuća, a više od stotinu je ugroženo. Prema riječima direktorca Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona začepljeni odvodi te izlijevanje potoka stvorilo je probleme u nekoliko naselja zbog čega je alarmirana Gradska uprava civilne zaštite Zenica.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u svojstvu komandanta civilne zaštite, održao je vanredni sastanak Štaba civilne zaštite grada Zenica, na kojem je donesena i Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriji grada Zenica.

-Svi ljudski, ali i materijalno – tehnički resursi stavljeni su u funkciju i tako će bez prestanka biti dok ne dođe do normalizacije stanja.

Imamo više kritičnih lokaliteta, pričinjena je veća materijalna šteta na putnoj infrastrukturi i stambenim objektima i s obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za naredni period, bili smo dužni maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju i staviti sve mašine u funkciju – kazao je nakon sastanka Kasumović, koji je, kako se ističe u saopćenju za javnost, osim gradskih službi, u funkciji stavio i radnike te mehanizaciju javnih preduzeća.

Poplavljena područja danas je obišao i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

“Od stanja na terenu zavisi da li će biti donesena eventualna odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode. Međutim, Vlada Zeničko-dobojskog kantona će i bez te odluke angažirati sva rasploživa sredstva kako se ne bi ugrozila imovina građana”, kazao je Galijašević.

Više vijesti