Od 2013. nove lične karte s čipom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas jednoglasno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, koji predstavlja osnovni preduslov da 2013. godine počne izdavanje novih ličnih karata sa elektronskim čipom koji će sadržavati biometrijske podatke, javlja SRNA

Novina u odnosu na sadašnju ličnu kartu, uz čip, jeste i unošenje podataka u obrazac lične karte latiničnim i ćirilićnim pismom, kao i mogućnost unošenja krvne grupe po zahtjevu građanina.

Kako prenosi SRNA, unošenje entitetskog državljanstva biće moguće na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, kao što je slučaj u Brčko distriktu.

Novim zakonskim rješenjima građanima se omogućava pohranjivanje elektronskog potpisa, a svi oni koji se odluče da pohrane svoj potpis u ličnu kartu biće u mogućnosti da koriste veb servise putem kojih će moći da podnesu zahtjev za pasoš i vozačku dozvolu, registrovati vozilo, promijeniti adresu i mjesto prebivališta ili izvaditi uvjerenje o kretanju.

Zakonom je predviđena mogućnost preuzimanja lične karte putem pošte, a izdavanje novih ličnih karata trebalo bi da počne 1. januara 2013. godine, dok će ih građani sukcesivno mijenjati po isteku važećih ličnih karata.

Procedura usvajanja izmjena i dopuna Zakona o ličnoj karti državljana BiH počela je u avgustu 2010. godine.

(VisokoIN.com)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.