Od jeseni vozom od Bihaća do Mostara

Krajem jeseni od Bihaća, preko Novog grada, Banjaluke, Doboja, Zenice, Sarajeva do Mostara, sedamnaest godina od okončanja rata u BiH, trebao bi biti uspostavljen putnički željeznički saobraćaj.

„Na taj način željezničke komanije RS-a i Federacije BiH integrisat će cijeli prostor BiH spajajući ga od sjeverozapada do juga, novim ‘Končarevim’ nagibnim vozom koji je dobio sve nepohodne upotrebne dozvole. Ovim se pokušavaju riješiti ona pitanja koja su u BiH niz godina prolongirana“, kazao je danas u Banjaluci ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Damir Hadžić.

Do tog perioda, najavio je Hadžić, izvršit će se i neophodni remonti na pojedinim dijelovim te pruge koja od početka rata nije bila u funkciji
.
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kazao je da bi se „ovim strateškim projektom za oba bh. entiteta, trebali vratiti putnici na željeznice“.

„Iz tih razloga danas smo razgovarali i o načinu osiguravanja sredstava za subvenciju ove putničke linije, ali i o osiguranju svih tehničkih preduslova kako bi ovi kargo vozovi, koji su u vlasništvu Željeznica Federacije BiH, sigurno vozili našim prugama“, istakao je Čubrilović.

Hadžić i Čubrilović su uz, pomoć ministrice evropskih integracija RS-a Željke Cvijanović, usaglasili stavove u vezis IPA programiranjem koji će omogućiti povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije u iznosu od 2,5 miliona eura za oblast transporta u BiH.

Razgovarano je i o potrebi početka radova na izgradnji saobraćanje komunkacije Šćepan Polje – Crna Gora. Hadžić je izjavio da očekuje da svi pripremni radovi za ovaj projekt vrijedan 55 miliona eura budu okončani do 2014. Dodao je da je izgradnja te saobraćajnice strateški interes i za BiH i za Crnu Goru.

Iako ranije najavljen, sastanku nije prisustvovao ministar transporta i komunikacija u Vladi Federacije BiH Enver Bijedić.

(VisokoIN/Anadolija)