Od početka godine u svijetu ubijen 71 novinar

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nevladina organizacija Press Emblem Campaign (PEC) sa sjedištem u Ženevi objavila je da je u posljednjih šest mjesecu u 24 zemlje ubijen 71 novinar.

Prema izvještaju PEC-a broj smrtno stradalih novinara u odnosu na isti period prošle godine povećan je za sedam posto, a 23 novinara izgubila su život usljed terorističkih napada.

“Regije Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike su smrtonosne regije za novinare. U prvoj polovini ove godine u Libiji je ubijeno osam novinara, Jemenu i Iraku po šest, Siriji dva i Gazi jedan, što je ukupno 23 novinara”, navodi se u izvještaju.

Ove dvije regije prati Latinska Amerika, u čijim zemljama je za šest mjeseci ubijeno 17 novinara, i to u Meksiku četiri, Hondurasu, Guatemali i Brazilu po tri, Kolumbiji dva te u Paragvaju i Dominikanskoj Republici po jedan novinar.

Evropa je procijenjena kao treća najopasnija regija za novinarski posao. Ovakvoj ocjeni ponajviše je doprinio teroristički napad u Parizu na satirični časopis “Charlie Hebdo”, u kojem je ubijeno osam novinara ovog lista. Osima toga, u prvoj polovini 2015. godine u Ukrajini su poginula četiri te u Poljskoj jedan novinar.

Kada je u pitanju afrički kontinent u Južnom Sudanu smrtno je stradalo šest novinara, a u Somaliji, Keniji i Demokratskoj Republici Kong po jedan. U Aziji je poginulo devet novinara, od toga tri na Filipinima, u Indiji i Pakistanu po dva te Afganistanu i Indoneziji po jedan novinar.

U izvještaju PEC-a navodi se također da je tokom prošle godine u 32 zemlje svijeta ubijeno 138 novinara, među kojima 16 njih u izraelskim bombardovanjima Gaze.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.