Od početka ove godine u BiH umrlo devet osoba od gripa

Od posljedica gripe u Bosni i Hercegovini od početka godine umrlo je devet osoba potvrđeno je to za N1 iz dva entitetska Zavoda za javno zdravstvo.

Tri smrtna ishoda registrovana su u Zeničko-Dobojskom, dva u Tuzlanskom i dva u Kantonu Sarajevo, dok su dva smrtna slučaja zabilježena u Banjaluci.

“Virus gripe tip A, podtip A (H1N1) pdm09 – virus za koji se pogrešno veže termin “svinjska gripa” je virus sezonske gripe, koji je kod nas u stalnoj cirkulaciji. Na području Federacije BiH registruje se umjereni intenzitet gripe, uz porast aktivnosti u protekle dvije sedmice”, rekla je za N1 Maja Kojović, portparol Zavoda za javno zdravstvo FBIH.

Prijavljeni broj oboljelih koji se u Republici Srpskoj ambulantno liječe od oboljenja sličnih gripi pet puta je manji nego prošle godine. Prema podacima Instituta za javno zdravlje RS, u 2019. godini od 772 potvrđena slućaja, 62 su bila sa smrtnim ishodom.

“Dominantan je soj influence A je – H3 od influence B – podtip victoria, a na trećem mjestu virus H1. Bolnice u Republici Srpskoj prijavile su 54 potvrđena teška slučaja, najviše bolnica Doboj – 22, ali situacija je blaža umnogome nego prošle godine”, navodi epidemiolog Instituta za javno zdarvstvo RS Nina Rodić Vukmir.

U proteklom periodu 31 pacijent je bio hospitaliziran u Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla:

“Trenutno, na navedenoj Klinici je hospitalizirano 12 pacijenata pod dijagnozom sindrom inluence ili gripa. Nažalost, i pored svih preduzetih aktivnosti i napora medicinskog osoblja, u dva pacijenta je došlo do letalnog ishoda zbog izuzetno teškog komorbiditeta, odnosno pridruženih dugotrajnih hroničnih bolesti.”