Od septembra počinje naplata ulaza na Vrelo Bosne

Od septembra ove godine naplaćivat će se ulaz na Vrelo Bosne u Sarajevu, potvrdio je Agenciji Fena ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović.

Rekao je da će sa s lokalnom zajednicom imati sastanak naredme sedmice i misli da će od septembra, najdalje, te aktivnosti biti uvedene na području Zaštićenog područja Vrela Bosne.

On je istakao kako su Ministarstvo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo napravili veliki i dobar posao vezano za zaštitu ne samo Vrela Bosne, nego i Bijambara i Skakavca, sa tendencijom da prošire te aktivnosti.

“Vrelo Bosne je sad neprepoznatljivo u pozitivnom smislu u odnosu na period prije šest ili sedam godina. Neprepoznatljivo je u smislu reda, čistoće i mira koji svi imaju koji dođu tamo, bez bilo kakve bespravne prodaje i apsolutno sve aktivnosti su u funkciji zaštite prostora” – kazao je ministar Petrović.

Naglasio je kako iskustva pokazuju da nigdje u svijetu ne postoji takav prostor a da se ne plaća ulaz.

Ulaz se plaća i u Nacionalni park Plitvice, sve zaštićene prostore u Hrvatskoj i svijetu, kaže Petrović.

Naglašava kako “naknada koja je predviđena za Vrelo Bosne nije ni finansijski velika, niti će biti trošena u neke druge namjene osim u poboljšanje stanja prostora na Vrelu Bosne”.

“Mi smo uvelu tu mjeru i na Bijambarama i svaki dan imamo od 200 do 1.000 ulaznica koje se plaćaju, nabavljen je i voz a također to želimo da uradimo i na Vrelu Bosne” – precizirao je ministar Petrović.

Naglašva kako je svima onima koji dođu na zaštićeno područje Vrelo Bosne obezbijeđen mir i čistoća, a postavljen je mobilijar za djecu na užem dijelu Vrela Bosne.

“Hoćemo da poboljšamo mobilijar u smislu klupa i korpi za otpatke, da se još intenzivnije i redovnije čisti, a također nabavit ćemo električni voz, riješit ćemo pitanje parkinga, tako da ćemo onemogućiti dolazak i motornih vozila na taj dio. Vozila će se parkirati na parking u blizini crkve u Blažuju, i u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Nakon parkiranja vozila posjetioci će vozom ići na Vrelo Bosne” – kazao je ministar Petrović.

Ulaz na Vrelo Bosne napaćivat će se za odrasle osobe – individualne posjete dvije KM. Penzioneri, studenti, invalidi i djeca od sedam do 16 godina plaćat će jednu KM, a organizirane grupe po 1,5 KM.

Besplatan ulaz na Vrelo Bosne bit će za djecu do sedam godina, djecu sa posebnim potrebama, djecu bez roditeljskog staranja i nevladine organizacije, naučno-obrazovne institucije koje se bave okolišem vezano za održavanje određenih događaja.

U cjenovniku su i cijene za komercijalne usluge, snimanje različitih spotova, reklama, kazala je Feni pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u KS-u Zijada Krvavac.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

ISPUNJENO OBEĆANJE – ZAHVALA REPUBLICI SRBIJI; Objavljen Javni poziv za turističke vaučere u iznosu od 400.000 KM – “Odmori u Sarajevu”

Visokoin.com

Kad neće Baralija SDP-u se izvinio Kojović

Visokoin.com

Danas u Sarajevu dva protesta

Visokoin.com

Firma Dodikovog zeta dobila poslove vrijedne 415 hiljada KM

VISOKOIN.COM

Upalio se crveni meteoalarm za BiH i Hrvatsku! Sladić: Ovo je izuzetno rijedak događaj, koji je čak i opasan po život

Visokoin.com

Dr. Gavrankapetanović: Očekujemo 4. val, svaki dan se spremamo za njega

Visokoin.com