Odata počast istinskim herojima u Visokom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svečanim činom polaganja cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje su obilježili ovaj značajan dan na Centralnom Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima.

Nakon što je Mahir ef. Muzaferija proučio Asere, uslijedilo je prigodno obraćanje organizatora. Velikom broju naših sugrađana, koji su dostojanstveno obilježili ovaj dan, prvo se obratila Amra Tahmaz – Predsjednica UO OPS I PB, a zatim je uslijedilo obraćanje Ibrahima ef. Hadžića – glavnog imama MIZ – a Visoko i Senahida ef. Uzunovića – glavnog imama MIZ – a Gračanica.

Oni su, između ostalog, istakli da je naša obaveza da učestvujemo u rješavanju svih problema sa kojima se suočavaju porodice šehida i poginulih boraca i da mlađim generacijama prenosimo istinu o agresiji na našu zemlju, u periodu 92. – 95., kako se zlo više nikada ne bi ponovilo, jer 314 šehida, sa područja naše općine, su dali svoje živote za slobodu u kojoj mi danas uživamo.

Centralni program obilježavanja nastavljen je čitanjem najboljih literarnih radova povodom Dana šehida, koji su na Javnom pozivu, koji je raspisala općinska Služba za finansije, privredu i društvene djelatnosti, u saradnji sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca „Visoko ’92 ” na temu: „Sjećanje na šehide”, osvojili prvo mjesto.

Podsjetimo, nagrade su osvojili: Samer Suljić – OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre i Elma Smailagić – MSŠ „Hazim Šabanović“ Visoko.

Nakon pročitanih pobjedničkih radova, Behaija ef. Zeherović i hor El – Emin iz Hanova su proučili ilahiju Šehidi, građani, uputili u obilazak šehidskih mezarja na kojima su proučene sure Jasin i Fatiha.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.