Odbačena disciplinska tužba podnesena protiv Tegeltije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Disciplinska komisija VSTS-a odbacila je disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije, predsjednika te institucije, saopćeno je iz VSTV-a.

Komisija je odbacila oba zahtjeva kao nedopuštena.

Tužbu je ranije podnio Ured disciplinskog tužioca VSTS-a protiv Milana Tegeltije zbog disciplinskog prekršaja propisanog Zakonom o VSTS-u “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva”.

Ured disciplinskog tužioca zatražio je i da Tegeltija bude udaljen sa dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Također, oglasilo se i VSTV saopćenjem u kojem se navodi:

Povodom tužbe i prijedloga za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milana Tegeltije koje je podnio Ured disciplinskog tužioca, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je donijela sljedeću odluku:

1. Odbacuje se disciplinska tužba Ureda disciplinskog tužioca od 31.05.2019. godine, podnesena protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH.

2. Odbacuje se Prijedlog Ureda disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije.

Protiv ove odluke može se izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke., navodi se u saopćenju.TOP VIJESTI

Više vijesti