Odbijena Mektićeva inicijativa za smjenu Mirsada Vilića

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH ponovo danas nije podržao inicijativu za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, koju je uputio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.

Zamjenik predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Enes Obralija rekao je da inicijativa za smjenu Vilića danas nije dobila podršku Nezavisnog odbora jer nije dobila potrebnu većinu od sedam glasova.

“Tri člana su bila za smjenu, tri protiv i dva uzdržana”, rekao je Obralija novinarima, ne precizirajući kako je koji član Odbora glasao.

Prema njegovim riječima, ovaj zaključak biće upućen u Ministarstvo sigurnosti BiH.

“Evidentno je da se taj događaj desio, to se ne može opravdati, pa smo danas zaključili i će da će se Nezavisni odbor na prvoj sljedećoj sjednici baviti pitanjem eventualne disciplinske odgovornosti Vilića”, naglasio je Obralija.

Obralija je naveo da je Nezavisni odbor u vezi sa događajem u Potočarima 11. jula prošle godine i napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića razmotrio niz informacija od nadležnih policijskih agencija u BiH i nakon toga donio tu odluku.

On je podsjetio da je Odbor ranije dobio informaciju od Tužilaštva BiH da se protiv direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela ne vodi postupak u vezi sa ovim događajem.

Obralija je rekao da se u informaciji iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH navodi da je Vilić naredio internu istragu tokom koje su tri policijska službenika procesuirana, protiv njih je podesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka i sva trojica su oslobođena disciplinske odgovornosti.

“Protiv četvrtog policijskog službenika postupak nije ni pokrenut jer je taj prijedlog odbačen zaključkom. Danas smo imali sve te informacije, kao i informacije da je gospodin Vučić ponovo više puta dolazio u BiH i da nije bilo problema, pa smo glasali prema vlastitim ubjeđenjima i donijeli odluku koju sam vam predočio”, rekao je Obralija.

Prema njegovim riječima, iz dostupne argumentacije članovi Nezavisnog odbora nisu mogli zaključiti da postoji odgovornost Mirsada Vilića za napad na Vučića.

Nezavisni odbor razmatrao je i pritužbu “Dnevnog avaza” u vezi sa službenim radnjama pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prostorijama ovog lista, koju je Odbor dobio 25. februara, a konstatovano je da nije bilo primjene prekomjerne sile, ali i da ti postupci pripadnika SIPA nisu bili primjereni, mada nije bilo utjecaja na uređivačku politiku tog dnevnog lista.

Pripadnici SIPA-e 25. januara pretresli su prostorije “Dnevnog avaza” u Sarajevu. Pretres je obavljen po naredbama Suda i Tužilaštva BiH u okviru akcije “Lutka dva”. U ovoj akciji uhapšen je lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Obralija je najavio mogućnost da će Nezavisni odbor uskoro razmatrati i krivični postupak koji se vodi protiv zamjenika direktora SIPA-e Đura Kneževića i većeg broja policijskih službenika ove agencije.