Odgađanje lokalnih izbora podsticaj da se ubrzaju reforme

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tokom sjednice bilo je riječi i o spajanju lokalnih i opštih izbora te njihovog odgađanja za 2018. godinu ako se postigne dogovor, što bi, kako se navodi u saopštenju, bio podsticaj da se ubrzaju reforme.
Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je održalo četvrtu proširenu sjednicu u Kiseljaku.

Na sjednici kojom je predsjedao Dragan Čović prisustvovali su i predsjednici županijskih odbora, regionalnih odbora i Brčko distrikta HDZ-a BiH.

Kako je saopšteno iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH, tokom sjednice se analiziralo izborno zakonodavstvo u BiH s prijedlozima za izmjene. Razgovarano je i o dosadašnjem načinu i prijedlozima koji su dobijeni od Središnjeg izbornog povjerenstva i drugih partnera, koji će učestvovati u izradi novog izbornog zakona.

Predsjednici županijskih odbora HDZ-a BiH, svako po svojoj županiji, ukazivali su na prednosti i nedostatke mogućih rješenja koja su ponuđena na sjednici. Razgovarano je i o modelima koji bi osigurali da Hrvati mogu birati svoje predstavnike za člana Predsjedništva i Dom naroda, a da ne budu preglasani.

Tokom sjednice bilo je riječi i o spajanju lokalnih i opštih izbora te njihovog odgađanja za 2018. godinu ako se postigne dogovor, što bi, kako se navodi u saopštenju, bio podsticaj da se ubrzaju reforme a vrijeme od dvije godine moglo bi se iskoristiti za ozbiljnije rekonstrukcije.

Kazano je kako će se i na sljedećoj sjednici Predsjedništva govoriti o pomenutoj temi te je istaknuto kako bi se trebali predložiti modeli ispod kojih se ne smije ići u raspravi.

Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je raspravljalo o funkcionisanju zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH. Zaključak je da već na svim nivoima ima pozitivnih pomaka.

Razgovarano je i o aktivnostima i realizaciji evroatlantskog cilja. Potvrđena je opredijeljenost i veliki intenzitet provedenih i planiranih aktivnosti nužnih za realizaciju reformskih procesa, a s ciljem napretka BiH kroz proces pridruživanja Evropskoj uniji. Zaključeno je da se sve aktivnosti moraju uraditi kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU do kraja 2016. ili početkom 2017.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.