Odlazak na strana ratišta ubuduće će biti krivično djelo

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Odlazak na strana ratišta i učešće u vojnim ili paravojnim formacijama drugih zemalja uskoro će postati krivično djelo, i to osam dana nakon što izmjene Krivičnog zakona BiH budu objavljene u Službenom glasniku. Ovo znači da bi oni koji se vrate u BiH sa svjetskih ratišta mogli biti uhapšeni i sudski procesuirani. U prvom redu su to bh.državljani koji su ratovali u Siriji, o čemu već postoje egzaktni podaci, ali i oni koji u okviru paravojnih formacija ratuju na Krimu.

Oni koji organiziraju, obučavaju ili opremaju pojedince s ciljem pridruživanja stranim vojnim ili paravojnim formacijama izvan BiH mogu biti kažnjeni s najmanje pet godina zatvora. Oni koji se pridruže ovim formacijama mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom od najmanje tri godine. Jedna do deset godina zatvora kazna je za one koji planiraju ili vrbuju osobe za odlazak na strana ratišta. A oni koji na bilo koji način pošalju poruke javnosti s ciljem podsticanja na izvršenje ovog krivičnog djela bit će kažnjeni zatvorom od tri mjeseca do tri godine. A takvih je dosada bilo mnogo. Poruke nastale u Siriji objavljene na internetu pravi su primjer. Prije nekoliko dana pojavila se još jedna. Osoba čiji identitet zasad nije poznat, a koja nesumnjivo potječe sa prostora bivše Jugoslavije, uputila je novi poziv, ovaj put “sestrama da dođu u Siriju, neoženjenoj braći i onima koji hoće više žena”.

Posebno je zabrinjavajuće što u Siriju osim mladih djevojaka odlaze i cijele porodice s djecom. Prema obavještajnim podacima, krajem oktobra prošle godine Nihad Berković iz Kladnja i njegova šerijatski vjenčana supruga u Siriju su odveli tromjesečnu kćerku Sumeju.

Amir Džinić iz selefijske zajednice u selu Ošve kod Maglaja u sirijski pakao odveo je suprugu i devetero djece. Prema istim izvorima u sirijskom sukobu trenutno učestvuju 64 bh. državljanina, od kojih je 19 tamo sa suprugama i djecom. Porodice su uglavnom smještene u gradu Reka, dok su muškarci na različitim ratištima, uglavnom u gradovima Manbidž i El-Bab.

Inače, izmjene Krivičnog zakona BiH u parlamentarnu proceduru uputio je Klub SBB-a. S obzirom na to da je zakon usvojen u različitim tekstovima u dva doma – da bi bio objavljen u Službenom glasniku – mora još proći kroz fazu usaglašavanja. Ali namjera je jasna: u prvom redu prevencija. “Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja koja ima ovakve stavke u kaznenim zakonima i evidentno je da je prepoznata potreba da se spriječi mogućnost da mladi ljudi koji tek stasaju budu zavedeni ideologijama koje nisu svojstvene zemlji u kojoj žive”, kazala je Ismeta Dervoz, zamjenica predsjedavajućeg Kluba SBB-a u Parlamentu BiH.

Inače, Federalna televizija dosad je u više navrata objavljivala identitet osoba koje su na ratištu u Siriji. Među njima su i oni koji su odranije poznati policiji zbog veza s terorizom: Senad Hasanović iz Hadžića, koji je na Sudu BiH zbog pripremanja terorističkog napada osuđen na šest mjeseci, ali i Emrah Fojnica, koji je oslobođen optužbi da je bio dio terorističke grupe Mevlida Jašarevića.

Sukobi između različitih islamističkih grupa u Siriji koji su prerasli u otvoreni rat doveli su do toga da je 11 bh. državljana, od ukupno 17 poginulih, stradalo upravo tokom tih sukoba.

(VisokoIN/FTV)

Više vijesti