Održana Prva Mala škola antifašizma u ZDK

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Savez udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Zeničko-dobojskog kantona (SUABNOR ZDK) bio je organizator Male škole antifašizma, na kojoj su nastavnicima i učenicima iz tog kantona, povodom obilježavanja 75. godišnjice ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu te Dana državnosti BiH, govorili sarajevski profesor Mirko Pejanović te zenički profesori Hikmet Krkalić i Nedžad Fejzić.

– Cijeneći da antifašizam može samo ostati u evoluciji i u razvoju, i kroz praktičnu i kroz teoretsku misao, ovo je mali projekat, ali za koji mislimo da u budućnosti može imati velike domete. Koliko god simbolički bila Mala škola, ona je prva. Možda, po svojim dometima za budućnost, postane i velika u smislu pravilne interpretacije antifašizma – kazao je predsjednik SUABNOR-a ZDK Sretko Radišić, koji je dodao kako su imali 25 polaznika iz 10 općina ZDK.

Mladi su imali priliku slušati predavanja o počecima antifašizma, Španskom građanskom ratu, Drugom svjetskom ratu i NOR te ulozi Josipa Broza Tita, zatim istorijskom značaju ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a održanog u Jajcu te i o antifašizmu u savremenim okolnostima u BiH i okruženju, kao i o ulozi udruženja koja baštine antifašizam.

U sklopu svog predavanja, profesor Pejanović imao je i zeničku promociju svoje nove knjige „Država BiH i demokratija“, koja je prevedena i na engleski jezik. Promotor je bio profesor Muhamed Mujakić.

– BiH je postratna, tranzicijska postsocijalistička i multietnička država, a takve nema u Evropi! Zato ima mnogo interesovanja za državu i stanje u BiH, zato je ovdje i međunarodna zajednica sa svojim snagama – kazao je Pejanović, koji je istakao kako je knjiga o političkom sistemu i demokratiji u BiH.

Više vijesti