Oduzeta kineska roba vrijedna više od pola miliona KM!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tokom provedene aktivnosti na suzbijanju nedozvoljenog uvoza i prometa razne robe kineskog porijekla službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) privremeno su odzeli nezakonito uvzenu robu u vrijednosti od 576.500 KM.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA započeli su 14. novembra aktivnosti na suzbijanju nedozvoljenog uvoza i prometa razne robe porijeklom iz Kine.

Tada su u kontrole na terenu izašli inspektori UIO, koji su imali zadatak da izvrše popis zaliha u skladištima kod šest obveznika koji se sumnjiče za nezakonit uvoz roba u BiH.

Nakon što je završen popis zaliha roba i sravnjavanje knjigovodstvenog stanja kod osumnjičenih obveznika, službenici UIO privremeno su oduzeli raznu robu kineskog porijekla u vrijednosti od 576.500 KM.

Radi se o 20.861 komadu raznih dijoptrijskih naočala, 7.660 raznih parfema, 111 digitalnih vaga kao i ostale robe široke potrošnje.

Privremeno oduzeta roba nije bila evidentirana u poslovnim knjigama, a obveznici nisu imali dokaz o porijeklu te robe, tj. dokaz da su za istu plaćene uvozne dažbine prilikom uvoza u Bosnu i Hercegovinu.

Roba je privremeno oduzeta, a trenutno kod šest obveznika kontrole provode inspektori Sektora za poreze UIO. Po završetku poreznih kontrola biće poznat ukupan iznos utajenih dažbina, nakon čega će biti kompletiran i Tužilaštvu BiH dostavljen Izvještaj o postojanju osnova sumnje da su pričinjena krivična djela porezne i carinske utaje, te krivično djelo organizovanja grupe, koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelima porezne i carinske utaje, prilikom uvoza razne robe kineskog porijekla u Bosni i Hercegovinu.

Iz UIO podsjećaju da su akciju na suzbijanju nedozvoljenog uvoza i prometa razne robe kineskog porijekla započeli službenici UIO u saradnji sa službenicima SIPA-e, 14. novembra na području Reginalnog centra UIO Banja Luka.

Aktivnosti na terenu vodile su se na šest lokacija: kod pet obveznika u Banjoj Luci i kod jednog u Prijedoru. Tom su prilikom bila privedena četiri lica: radilo se o dva špeditera, jednom prevozniku i jednom posredniku pri uvozu roba u BiH. Oni su nakon toga bili predani u nadležnost Tužilaštva BiH, saopćeno je iz Odjeljenja za komunikacije UIO.

(VisokoIN/Fena)TOP VIJESTI

Više vijesti