Oduzeta tekstilna roba u Kiseljaku i Brčkom ukupne vrijednosti 52.000 KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su tekstilnu robu u Carinskoj ispostavi Kiseljak, kao i na putnom pravcu Brčko-Bijeljina u vrijednosti 52.000 KM.

Ovlašteni službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, uz asistenciju Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalni centar Sarajevo izvršili su detaljan pregled pošiljke uz pomoć opreme koju je donirala Američka ambasada putem programa EXBS.

Tom prilikom kod uvoznika iz Distrikta Brčko, u robi koja je bila prijavljena za konačno carinjenje u Carinskoj ispostavi Kiseljak uočene su nepravilnosti. U sklopu pošiljke pronađena je neprijavljena roba tj. 4.400 komada tekstilnih proizvoda (kompleta trenerki i sl.).

Na osnovu operativnih saznanja službenici UIO, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja regionalni cenar Tuzla, na putnoj komunikaciji Brčko- Bijeljina oduzeli su 500 komada tekstilnih proizvoda koji su bili stranog porijekla i bez propisane dokumentacije.

Vrijednost privremeno oduzete robe je 52.000 KM, a protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

“Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni”, saopćeno je iz UIOBiH.

Više vijesti