Oglasila se i United Grupa o kupovini prava za Premier ligu: Mi smo ponudili 35 miliona eura

Nakon što je obznanjeno da je Telekom Srbije kupio prava engleske nogometne lige od 2022. za period od šest godina, oglasila se i United Grupa koja je imala niz zamjerki, a najviše na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, za kojeg smatraju da je glavni operativac ovog procesa.

Za Aleksandra Vučića kažu da se razotkrio kao glavni strateg kompanije Telekom Srbija i kao neko ko je učestvovao u pregovorima oko kupovine prava za Premier Ligu na strani Telekoma Srbija te su mu se obratili, ne kao predsjedniku Srbije već, kako tvrde konkurentu na tržištu.

“Pozivamo Aleksandra Vučića da pokaže papire i dokaže svoje tvrdnje da je United Grupa ‘ponudila više novca u prvom krugu, ali je Telekom pobijedio u drugom krugu’. Građani Srbije tako bi se uvjerili da ili Vučić laže da je učestvovao u pregovorima pa ne zna tačne cifre ili je zaista učestvovao i zna sve detalje, ali ipak laže. U oba slučaja, Aleksandar Vučić je slagao i obmanuo sve građane Srbije”, kažu iz United Grupe.

Dalje United Grupa postavlja retoričko pitanje: Šta je ono što je tačno i što Aleksandar Vučić ne može da negira?

“Tačno je da je United Grupa imala najuspješnije rezultate od kad postoji i to u prvih šest mjeseci 2021. godine. Tačno je da je EBITDA kompanije dvostruko veća od Telekoma Srbija (konsolidovano). Tačno je da smo u posljednje tri godine ostvarili rast poslovanja od 300 procenata. Tačno je da zapošljavamo 14.365 ljudi u osam zemalja i da im nikada nije zakasnila plata. Tačno je i da smo uvijek mislili i na druge i pomagali kad je najteže donirajući milione eura u regionu, a posebno i u Srbiji, ali su te informacije po naređenju vlasti cenzurisane. Ono što je također tačno da čak i kao takva uspješna United Grupa, kao lider u telekomunikacijama i medijima u Jugoistočnoj Evropi nije mogla da ponudi više od 35 miliona eura po sezoni za prava prenosa Premier Lige za tržište bivše Jugoslavije. I ta cifra je bila prevelika i nerealna i uslovljena nelegalnom konkurencijom državnog i privatnog kapitala, koja je u zemljama Evropske unije apsolutno nemoguća i zabranjena. Srbija je također potpisala, ali ne primjenjuje isti zakon. Nažalost očekivano, s obzirom na to da mnogobrojne zakone Srbije Telekom i njihov menadžer Vučić krše svakodnevno”, ističu u reakiciji iz United Grupe.

Poručuju da će se United Grupa žaliti svim relevantnim institucijama u Srbiji i u Evropskoj uniji.

“Imamo prava prenosa utakmica Premier Lige još godinu dana na Sport klubu. Premier Liga ima svoja interna pravila o fer ponašanju posebno u oblasti finansiranja. Uvjereni smo da još ništa nije konačno završeno sa pravima za englesku ligu. Našeg konkurenta Vučića pozivamo da javno i dokumentovano dokaže svoje tvrdnje, a poznato je da voli da pokazuje razne dokumente i fotografije na televizijama. Ako se ohrabri da izlista papire neka objasni građanima Srbije i da li je istina da je prava na sportske prenose Telekom Srbija platila nekoliko puta više u odnosu na ranije cijene:

Za TV prenose italijanske fudbalske lige čija je cijena ranije iznosila 5 miliona eura godišnje, Telekom po novom ugovoru plaća 23 miliona eura godišnje;
Špansku fudbalsku ligu koja je koštala 8,5 miliona eura po sezoni, po novom ugovoru Telekom plaća 14 miliona eura;
Francusku fudbalsku ligu čija su TV prava prenosa godišnje iznosila 800.000 eura, Telekom sada plaća 6 miliona eura po sezoni;
Prenose utakmica Lige šampiona čija je cijena ranije iznosila 18 miliona eura godišnje, Telekom plaća po novom ugovoru 45 miliona godišnje;
Fudbalsku ligu Srbije plaćaju 8 miliona eura, što je također duplo veći novčani iznos nego ranije… i tako još u mnogo sportova i različitih liga Telekom se odlučio za strategiju plaćanja višestruko uvećanih cijena, sve do Premier Lige za koju su ponudili 10 puta veći iznos od onog koji je ranije plaćala United Grupa”, naglašava se u reagovanju.
Na kraju ističu da možda Aleksandar Vučić zna kako će 3.500.000 gledalaca Arene Sport u regionu uspjeti sve to da plati, jer je cijena koja se naplaćuje od operatera ispod 2 eura po korisniku za sportske kanale.

“Da li je menadžer Vučić svjesno prihvatio da Telekom unaprijed pravi 150 miliona eura minusa godišnje samo na sportskim pravima ? Da li će tu razliku platiti građani Srbije? Konkurent Vučić bi mogao da pita predsjednika Srbije. Možda on zna”, zaključuje se u saopćenju United Grupe.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je objavljeno da je prava za prijenos utakmica engleske nogometne lige kupila Arena Sport, odnosno Telekom Srbija. Ugovor će počevši od sezone 2022/2023 važiti šest godina, a naknadno je obznanjeno da je za prava po sezoni plaćeno nevjerovatnih 100 miliona eura.

Vezani članci

Vlada KS: Ništa od povećanja cijena električne energije privrednicima

Visokoin.com

Supruga Muamera Zukorlića imenovana za pomoćnika ministra prosvjete u Srbiji

Visokoin.com

Hrvatska naručila novu vakcinu, različita je od svih dosadašnjih

Visokoin.com

Svetlana Cenić Dodikove poteze nazvala pravim imenom: To je, gospodo, državni udar, za to se podižu krivične prijave!

Visokoin.com

Novak Đoković ponovo u Visokom

VISOKOIN.COM

Slanjem policije na radnike se ne rješava problem Binasa

Visokoin.com