Oglasila se unuka Alije Izetbegovića o odluci da uđe u politiku

Vijest da Nađa Berberović-Dizdarević (35), unuka Alije Izetbegovića, ulazi u politiku izazvala je dosta pažnje, i to ne samo domaćih već i regionalnih medija.

Istoričarka umjetnosti i direktorica Muzeja “Alija Izetbegović”, inače kćerka Sabine Berberović, kćerke Alije Izetbegovića, naći će se na listi kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) za Opštinsko vijeće Stari Grad koju predvodi aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, dok je kandidat SDA za načelnika Opštine Stari Grad Jusuf Pušina.

U razgovoru za “Radiosarajevo.ba” Berberović-Dizdarević govorila o motivima za aktivan politički angažman, i to upravo u Opštini Stari Grad.

“Rođena sam i odrasla u Starom Gradu. Tu i danas živim sa svojom porodicom, a tu se nalazi i Muzej Alija Izetbegović, čija sam direktorica. Također, tu se nalazi šehidsko mezarje Kovači na kojem je sahranjen moj rahmetli dedo. Vezana sam za ovaj dio grada i želim da uradim sve što mogu da se ova izuzetno vrijedna kulturna i historijska jezgra očuva i zaštiti”, priča Nađa.

Kaže da godinama prati politiku i glasa na izborima, ali da će “ovaj put iskoristiti svoje aktivno biračko pravo kao kandidat na listi Stranke demokratske akcije”.

“Vjerujem da ću dobiti povjerenje mojih prijatelja, poznanika, komšija i sugrađana i da ću dobiti priliku biti njihov glas i zastupnik u vijeću. Naš kandidat za načelnika i nosilac liste su dokazana, provjerena i poznata imena ne samo građanima Sarajeva već i u Bosni i Hercegovini i šire. Vjerujem da ove godine imamo pobjedničku listu i kandidate kojima se vjeruje, te smatram da možemo ostvariti izbornu pobjedu”, kaže Berberović-Dizdarević.

Kada je Alija umro 2003. godine, Nađa je imala 18 godina. Kako je ranije kazala u jednom intervjuu, osim velikog gubitka i tuge osjećala je i veliki ponos, jer je svjedočila njegovoj dženazi kojoj je prisustvovalo 150.000 ljudi.

Govoreći o očekivanjima od izbora i nastavku političke karijere, Berberović-Dizdarević ističe da su njeni primarni ciljevi i planovi u budućnosti najviše vezani upravo za instituciju na čijem je čelu.

“Smatram da je to neiscrpni resurs koji doprinosi Sarajevu kao unikatnom spoju istoka i zapada, i da ga kao takvog trebamo štititi i promovisati u svijetu i aktivno raditi na jačanju kulturnog turizma ovog grada. Moj politički angažan usklađen je s onim što radim, ili slobodno mogu reći – s onim što živim”, zaključila je Nađa Berberović-Dizdareviću.