da block

Oglašivači u BiH: Policijsku uniformu prodaju na internetu

da block

Internet oglašivači u BiH vrve od ponuda u kojim se prodaju ili kupuju policijske jakne, prsluci, košulje, majice i kačketi, amblemi, pa čak i automobili.

Neki od odjevnih predmeta su već zastarjeli, odnosno nemaju obilježja kakva danas nose policajci, ali sudeći prema natpisima trgovaca, ima i onih čija je upotreba još na snazi.

Zainteresovani kupci očigledno imaju namjeru i da obmanjuju građane koristeći se policijskim obilježjima.

Primjera radi, spornu košulju prodaje jedan Bijeljinac, koji kaže da je ona u veoma dobrom stanju, te da se sa njene lijeve strane nalazi amblem RS iznad kojeg stoji natpis ‘policija’, a košta 60 maraka, pišu Nezavisne novine.

Jeftinija je, ipak, jakna federalne policije, za koju je potrebno potrošiti tek 50 maraka, ali su u ponudi i skuplje, one od 100 KM. Na prodaju je i policijski prsluk, a cijena mu je ‘mršavih’ 20 maraka.

“Za visinu 180 centimetara i težinu do 75 kilograma. Polovan, ali kao nov crni prsluk, policijski”, riječi su kojim je trgovac pohvalio artikl koji prodaje.

Oglasio se i ponuđač iz Banjaluke, koji prodaje kačket Specijalne policije RS, a u rubrici ‘cijena’ stoji ‘po dogovoru’.

U oglasima smo vidjeli da je na prodaju bila i majica Specijalne jedinice Policije RS, a trgovac ističe da je riječ o odjevnom predmetu veličine L, koji nema nikakva oštećenja.

Trgovac je na oglas, ipak, napisao ‘prodano’, što znači da majica već ima novog vlasnika.

Takođe, ne manjka ni potražnje, pa je jedan od posjetilaca internet oglašivača izrazio želju da kupi amblem Policije RS, i to Jedinice za podršku.

U Policiji RS tvrde da građani ne mogu da dođu do policijskih oznaka kakve se danas koriste, već mogu jedino da ih sami izrade. U svakom slučaju, odjeću koja ima važeća policijska obilježja u javnosti ne smiju da nose neovlaštena službena lica.

“Bez obzira na to kako su došli do uniforme, građani ne smiju da je nose na ulici, jer se radi o krivičnom djelu, odnosno o lažnom predstavljanju”, poručuje Gojko Vasić, direktor Policije RS.

Iz Federalne uprave policije (FUP) ističu da je prodaja odjevnih predmeta policije, odnosno predmeta koja imaju policijska obilježja FUP-a protivzakonita.

“Obavještavamo vas da ćemo istražiti ovaj način prodaje”, uvjeravaju u FUP-u.

Odjevni predmeti koji su na prodaju:

Košulja – 60 maraka

Jakna – 50 – 100 maraka

Kačket – cijena po dogovoru

Prsluk – 20 maraka

(VisokoIN)