-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

Ogorčeni građani poručuju: Pošto niste u stanju obezbijediti vakcine, platite nam prevoz do Srbije!

Srbija šalje 5.000 doza AstraZenece za Tuzlanski kanton, a jučer je stiglo i 10.530 doza cjepiva BioNTech/Pfizer iz EU

Savjet ministara BiH prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za potrebe Tuzlanskog kantona, 5.000 doza vakcine AstraZeneca protiv Covid-19 iz Covax mehanizma.

Prijedlogom sporazuma o donaciji vakcina između Vlade Republike Srbije i Savjeta ministara BiH, susjedna država će donaciju od 5.000 doza za Tuzlanski kanton predati danas.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao nadležna institucija, određeno je za primaoca donacije u ime SMBiH. Prijedlog sporazuma o donaciji vakcina biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

U našu zemlju jučer je dopremljeno 10.530 doza cjepiva BioNTech/Pfizer iz mehanizma Evropske unije. Riječ je o sedmom kontingentu cjepiva iz tog mehanizma.

– Moramo imati na umu da su cjepiva najvažnije sredstvo javnog zdravlja protiv pandemije Covid-19, navedeno je na Twitter profilu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vlada FBiH je jučer usvojila informaciju Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji Covid-19 u FBiH i na 14 dana produžila važenje dosadašnjih mjera. Sedmodnevna incidenca iznosi sedam slučajeva na 100.000 stanovnika, a najveći pad od 50 posto u odnosu na proteklu sedmicu bilježi broj smrtnih slučajeva u FBiH.
U Zeničko-dobojskom kantonu je počela vakcinacija prosvjetnih radnika i to vakcinacijom zaposlenih u Osnovnoj specijalnoj školi u Zenici. Oko 5.500 prosvjetara definisani su kao jedan od prioriteta za vakcinaciju.

Za razliku od Kriznog štaba ZDK-a, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo ni prosvjetne radnike nije stavio na listu prioriteta. Profesor Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u KS-u, kaže nam da im ni iz Vlade KS-a ni iz nadležnog ministarstva nikada nisu odgovorili na njihove zahtjeve za vakcinaciju od prije nekoliko mjeseci. S druge strane, iz Ministarstva obrazovanja su im tek poručili da nisu nadležni za ovo pitanje. Zbog ovakve nebrige vlasti i Sindikat će u narednim danima organizovati pres-konferenciju na kojoj će iskazati protest zbog toga što se ne omogućava vakcinacija prosvjetnim radnicima u KS-u.

– Mi ćemo sada kantonalnoj Vladi predložiti, pošto ona ne može i nije u stanju da obezbijedi vakcine, da nam plati autobuse, da organizovano odemo u Srbiju i preko naših kolega zakažemo termin za vakcinaciju. To je jedino što bi oni morali da urade pošto nam ne mogu zaštititi zdravlje. Trebaju nam omogućiti gdje da se vakcinišemo, ustvrdio je Bešlić, dodajući da su neki od prosvjetnih radnika privatno odlazili u Srbiju na vakcinaciju.

U Republici Srpskoj je počela vakcinacija osoba mlađih od 65 godina i sa hroničnim oboljenjima. Specijalista epidemiolog dr. Mladen Grujičić iz DZ Bijeljina objašnjava za Oslobođenje kako su građani od ljekara već informisani o terminima za vakcinaciju. Kada budu vakcinisani, odmah dobivaju termin za revakcinaciju.

– Osobe imaju termine kada će se revakcinisati. Tako da nema problema s te strane, ali eventualno ako ima kašnjenja neke vakcine, građani su već informisani. Ako kasni vakcina, biće informisani i ponovo pozvani da im se zakaže termin, naglašava dr. Grujičić dodajući da je Dom zdravlja Bijeljina dobro organizovan u kompletnom procesu imunizacije stanovništva.

Unesite komentar