da block

OHR: Moguće postići dogovor u Srebrenici

da block

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) vjeruje da je moguće postići dogovor koji će obezbijediti da svi građani Srebrenice budu potpuno i pravedno zastupljeni nakon opštinskih izbora u BiH, rekao je portparol OHR-a Mario Brkić.

On je rekao da bi takav dogovor otvorio put ekonomskom razvoju od kojeg će cijela zajednica imati koristi.

Komentarišući jučerašnji dogovor predstavnika četiri političke partije iz Federacije BiH i bošnjačkih udruženja iz Srebrenice da će biti zatraženo od visokog predstavnika i ambasada u BiH da intervenišu u izbornom zakonodavstvu, Brkić je rekao da je visoki predstavnik, kao i uvijek do sada, spreman da se sastane sa svima kako bi se našlo rješenje.

“Što se tiče konkretnog poziva, o tome ćemo moći više reći kad dobijemo poziv i upoznamo se o sadržaju. Niko ne smije poricati da je Srebrenica posebno mjesto i da zaslužuje posebnu pažnju. Iz poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama, i u interesu normalnog suživota u gradu, političke stranke se moraju angažovati u stvarnom dijalogu”, rekao je Brkić, prenosi Srna.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić, nakon jučerašnjeg sastanka, nije isključio mogućnost da SDA donese odluku o bojkotu izbora u Srebrenici ako ne bude izmijenjen Izborni zakon ili ako ti izbori ne budu odgođeni.

(VisokoIN)